Dostupni linkovi

Vlada Srbije odustala od prodaje Telekoma


Telekom Srbija ostaje u većinskom vlasništvu države, odlučila je Vlada Srbije. Na vanrednoj konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali svi članovi Vlade, premijer Aleksandar Vučić rekao je da je ponuđena cena za tu kompaniju bila "nešto niža od očekivane i da je u skladu sa tim doneta odluka da se Telekom ne prodaje".

"Vlada je očekivala cenu o kojoj je razgovarala sa predstavnicima sindikata, a najbolju ponudu dao je jedan američki investicioni fond", rekao je Vučić navodeći da zbog ugovora ne može da iznese više detalja, ali da na tu ponudu "nije bilo drugih primedbi osim visine cene".

Najavio je da sada predstoji reorganizacija te kompanije "kako bi mogla da pobeđuje na tržištu".

Vučić o Gašiću

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić izjavio je i da je odluka da ministar odbrane Bratislav Gašić ne bude više ministar doneta, te da će biti sprovedena "brzo".

"Odluka je doneta i odluka se neće menjati", rekao je Vučić.

On je ranije naveo da još nije odlučio hoće li Gašić biti razrešen ili će podneti ostavku, ali da sigurno neće moći da obavlja tu funkciju nakon uvreda upućenih novinarki TV B92.

"Treba nam profesionalni menadžment, da se borimo na tržištu. Radićemo sve što bude bilo potrebno da pokušamo da napravimo najbolji mogući rezultat. Biće i rešavanja problema viška zaposlenih, ali biće i više ulaganja u internet i kablovsku mrežu, platformu. Mnogo toga ćemo morati da uradimo da bi Telekom mogao da opstane na tržištu", rekao je Vučić.

On je naveo i da se razmišlja o prodaji manjinskog paketa akcija, ali ni o tome nije izneo detalje.

Podsećamo, Vlada Srbije odložila je donošenje odluke o eventualnoj privatizaciji Telekoma za 16 sati, a Vučić je rekao da želi poslednji put da sasluša privatizacionog savetnika za domaćeg operatera, kompaniju Lazard.

Za preuzimanje 58 odsto akcija "Telekoma" stiglo je šest ponuda, a tender za prikupljanje ponuda za kupovinu većinskog kapitala te kompanije objavljen je u julu ove godine.

Najveći akcionar "Telekoma" je država Srbija sa 58,11 odsto akcije, 20 odsto akcija je u vlasništvu kompanije, dok 14,95 odsto poseduju građani, a 6,94 zaposleni i bivši zaposleni "Telekoma".

Pre četiri godine procena je bila da "Telekom" vredi 2,2 milijarde evra i tadašnja vlada je za paket od 51 odsto akcija te kompanije tražila minimum 1,4 milijarde evra, a jedini ponuđač Telekom Austrije ponudio je 1,1 milijardu evra.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG