Dostupni linkovi

Srbija i Francuska potpisale ugovore za zajmove od 235 miliona evra


Sa potpisivanja ugovora, Vlada Srbije, 10. maj 2021
Sa potpisivanja ugovora, Vlada Srbije, 10. maj 2021

Ministar finansija Srbije Siniša Mali potpisao je u ponedeljak (10. maja), ugovore sa Francuskom agencijom za razvoj o zajmovima vrednim oko 235 miliona evra.

On je u prisustvu predsednice Vlade Ane Brnabić potpisao ugovore za Programski zajam za javne politike za klimatske promene i Zajam za projekat modernizacije železničkog sektora u Srbiji primenom višefaznog programskog pristupa.

Ugovori su potpisani sa ambasadorom Francuske u Srbiji Žanom Lujem Falkonijem, regionalnom direktorkom za Evroaziju Francuske agencije za razvoj (AFD) Sesil Kupri i regionalnom direktorkom Svetske banke za Zapadni Balkan Lindom van Gelder, preneo je sajt Vlade Srbije.

Premijerka Brnabić je ocenila da je sastanak bio dobar i produktivan.

"Govorili smo o projektima u Srbiji, o sveobuhvatnom sporazumu o saradnji na kojem se trenutno radi, te očekujem i nove ugovore. Danas je važno da su ovo prvi finansijski sporazumi koje Francuska agencija za razvoj potpisuje sa Srbijom", kazala je Brnabić.

Vrednost danas potpisanih zajmova je, dodala je, 234,6 miliona evra.

"Sa francuskim partnerima imamo tri projekta koja potvrđuju dobre odnose i saradnju Francuske i Srbije - koncesija za aerodrom 'Nikola Tesla', deponija u Vinči i, naravno, beogradski metro", podsetila je Brnabić.

Navela je i da je robna razmena Srbije sa Francuskom prešla 1,1 milijardu evra godišnje.

Regionalna direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Linda van Gelder istakla je da 82 miliona zajma potiče od Svetske banke. Regionalna direktorka Francuske agencije za razvoj za Evroaziju Sesil Kupri dodala je da je njihova namera da pomognu Srbiji na putu ka Evropskoj uniji i podrže projekte zelene agende.

"Veliki fokus je na železničkom saobraćaju jer je najviše u skladu sa zaštitom životne sredine, zbog čega ovoliko i insistiramo na njima u Srbiji. To je deo ne samo srpske energetske tranzicije, nego i zelene agende EU", poručila je premijerka Srbije Ana Brnabić nakon potpisivanja ugovora u Vladi Srbije.

XS
SM
MD
LG