Dostupni linkovi

Vlada Srbije dala saglasnost za nabavku leka Remdesivir


Kutija lijeka Remdesivir

Vlada Srbije usvojila je Zaključak o saglasnosti za pribavljanje leka Remdesivir, koji se koristi u lečenju obolelih od zarazne bolesti COVID–19, u okviru Mehanizma sporazuma o zajedničkoj nabavci medicinskih sredstava, saopštila je Vlada nakon sednice 15. oktobra.

Remdesivir je od ponedeljka 12. oktobra dostupan u Srbiji a, kako je ranije izjavila direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić, prošao je sve procedure pre nego što je pušten na tržište.

"To je veoma skup lek koji se daje samo u određenoj fazi bolesti i uz konzilijarnu odluku", rekla je Radojević Škodrić za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Evropska komisija (EK) izdala je u julu uslovno odobrenje za Remdesivir za lečenje protiv COVID-19 i to je prvi lek koji je odobren na nivou Evropske unije (EU) za lečenje protiv korona virusa.

Uslovno odobrenje stavljanja leka u promet jedan je od regulatornih mehanizama EU za olakšavanje ranog pristupa lekovima koji ispunjavaju medicinske potrebe, uključujući one za hitne situacije u slučajevima pretnje javnom zdravlju kao što je trenutna pandemija.

XS
SM
MD
LG