Dostupni linkovi

Vlada Srbije predložila rebalans budžeta za 2021. godinu


Predlogom rebalansa budžeta za 2021. godinu povećana su izdvajanja za kapitalne investicije, saopšteno je iz kabineta Vlade 21. oktobra.
Predlogom rebalansa budžeta za 2021. godinu povećana su izdvajanja za kapitalne investicije, saopšteno je iz kabineta Vlade 21. oktobra.

Vlada Srbije usvojila je predlog rebalansa budžeta za 2021. godinu u kojem su povećana izdvajanja za kapitalne investicije, saopšteno je iz kabineta Vlade 21. oktobra.

Ukupni budžetski prihodi predviđeni rebalansom, kako se navodi, iznose 1.488,5 milijardi dinara. Rebalansom budžeta predviđeni su ukupni rashodi i izdaci u iznosu od 1.792,95 milijardi dinara.

"Poreski prihodi planirani su u iznosu od 1.279,3 milijarde dinara (povećanje od 111 milijardi dinara), a neporeski u iznosu od 191,5 milijardi (povećanje od 21,1 milijardu)", saopšteno je.

U strukturi prihoda, poreski prihodi su 85,9 odsto, neporeski 12,9 odsto, dok se ostatak od 1,2 odsto odnosi na donacije.

U projekciji prihoda, kako se navodi, skoro sve kategorije beleže rast u odnosu na prethodnu projekciju, dok najveće pozitivne promene beleže porez na dobit pravnih lica i porez na dodatu vrednost (PDV).

U odnosu na aprilski rebalans, fiskalni deficit je smanjen na 304,5 milijardi dinara, u najvećoj meri zbog značajno bolje realizacije prihoda, i on sada iznosi 4,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), umesto planiranih 6,9 odsto BDP-a, ističe se u saopštenju.

Javni dug opšte države na kraju godine, navodi Vlada, iznosiće do 58,2 odsto, umesto 60 odsto BDP-a, kako je iznosila prethodna procena. Rebalansom je za kapitalne investicije izdvojeno 388,9 milijardi dinara, odnosno 6,3 odsto BDP, dok je na nivou opšte države ta brojka oko 478 milijardi dinara, odnosno 7,8 odsto BDP.

Na današnjoj sednici Vlade usvojeni su i propisi koji su u aprilu dogovoreni sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Propisi su deo aktuelnog aranžmana sa tom institucijom, čime su ispunjeni odredjeni reformski ciljevi, navodi Vlada.

Vlada je usvojila uredbe iz oblasti kontrole državne pomoći, koje se odnose na usluge od opšteg ekonomskog interesa, zaštitu životne sredine i energetiku.

XS
SM
MD
LG