Dostupni linkovi

Interventna nabavka životnih namirnica u Republici Srpskoj


Vlada Republike Srpske (ilustrativna fotografija)
Vlada Republike Srpske (ilustrativna fotografija)

Vlada Republike Srpske (RS), jednog od dva entiteta u Bosni i Hercegovini (BiH) izdvojiće 15 miliona maraka (7 i po miliona evra) za interventnu nabavku osnovnih životnih namirnica.

Saopštila je to Suzana Gašić, ministarka trgovine i turizma RS, nakon sjednice entitetske Vlade u četvrtak, 3. marta.

Navela je da će biti nabavljene odrežene količine pšenice, ulja, šećera, riže, soli, konzervi hrane. Takođe je najavila nabavku i nafte i naftnih derivata.

„Radi se o prvom koraku, o direktnoj nabavci. Razgovarali smo sa trgovcima i proizvođačima i možemo reći da nema nestabilnosti na tržištu u smislu bilo kakve nestašice niti ima naznaka da će biti nestašica. Ova nabavka se vrši u skadu sa Zakonom o interventnim nabavkama jer želimo da budemo spremni za sve eventualne situacije u kojima se možemo naći“, rekla je Gašić novinarima u Banjaluci nakon sjednice Vlade RS.

Gašić je navela da će namirnice i naftni derivati biti smješteni kod dobavljača, s obzirom da RS nema robne rezerve.

Istakla je i da, bez obzira na poskupljenja, ne bi bilo dobro uvoditi dodatna ograničenja marži, jer bi to moglo izazvati vještačke nestašice.

Podsjetila je da je i dalje na snazi ograničenje marži na naftu i naftne derivate.

Javno preduzeće Robne rezerve RS u stečaju je od 2017. godine. Iste godine u RS je usvojen Zakon o interventnim nabavkama.

Tim zakonom nije predviđeno postojanje stalnih zaliha robe, kako je to predviđao prethodni Zakon o robnim rezervama.

Umjesto toga omogućena je hitna nabavka robe u uslovima kada je potrebna intervencija nadležnih institucija.

Vlada drugog entiteta, Federacije BiH saopštila je u februaru da u u rezervama ima roba u vrijednosti od 30 miliona maraka (oko 15 miliona evra).

Tončo Bavrka, direktor Federalne direkcije robnih rezervi, naveo je da, uz te zalihe robe, kao i 20 miliona maraka (oko 10 miliona evra) koje su predložene u budžetu za ublažavanje posljedica poskupljenja osnovnih životnih namirnica, "stanovništvo Federacije nema razloga za strah".

Tokom 2021. godine u BiH je zabilježen rast cijena od 6,4 odsto. Od jula do decembra 2021. godine, porasle su cijene brašna, šećera, ulja, hljeba, riže, piletine i crvenog mesa, ali i drugih namirnica, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Rast cijena nastavljen je i tokom 2022. godine, pogotovo od početka rata u Ukrajini.

U prodavnicama širom BiH bilježi se veća potražnja za brašnom i drugim osnovnim životnim namirnicama, što je dovelo i do nestašica i rasta cijena.

XS
SM
MD
LG