Dostupni linkovi

Vlada povećava PDV, slijedi udar na firme i građane


Ilustracija
Ilustracija
Povećanje poreza na dodatu vrijednost Vlada je do sada pominjala samo kao krajnje sredstvo pa, s obzirom na otvorenu najavu uvođenja više stope PDV-a od strane potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića, čini se da je Crna Gora dospjela u situaciju koja zahtijeva upravo "krajnja sredstva".

"Nijesmo na ivici finansijske provalije, ali smo joj vrlo blizu", rekao je potpredsjednik Vlade Vujica Lazović, ocjenjujući stanje crnogorskih javnih finansija.

A, u kakvom su stanju govori i činjenica da će, prema Lazovićevoj najavi, Vlada posegnuti za mjerom za koju je do sada govorila da predstavlja krajnje sredstvo - povećanje poreza na dodatu vrijednost. Stopa PDV-a će do početka ljetnje sezone biti povećana sa 17 na 19 odsto, rekao je potpredsjednik Vlade Vujica Lazović za TV Vijesti.

"Računamo da ćemo na osnovu toga obezbijediti dodatnih 37 do 40 miliona eura na godišnjem nivou. I pored toga zadržaćemo jednu od konkurentijih stopa PDV-a. Znate da su u Hrvatskoj to dva puta radili, u Srbiji isto, Britanija je 2011. godine to radila dva puta i došli su do 26 posto. Tako da jeste to jedan mehanizam. Ja sam u startu bio protiv tog predloga i rekao sam da ću to svakako preispitati ali anliza koja mi je podnesena govori da ćemo moći da kontrolišemo nešto što bi moglo da bude problematično za našu makroekonomsku i makrofiskalnu stabilnost", rekao je Lazović.

Dio opozicije energično negoduje zbog vladine namjere da poveća PDV jer takav potez predstavlja samo nastava dosadašnjih nastojanja Vlade da javne finansije stabilizuje isključivo uvodjenjem novih nameta građanima.

"Vlada jednostavno nema strategiju nego jednostavno samo nameti, nameti na najugroženije slojeve stanovništva. Umjesto da se pozabavi ljudima koji su stekli enormno bogatstvo i kroz 4 ili 5 značajnih kontrola pojedinaca koji su bliski vlasti obezbiejdi sredstva za punjenje budžeta, ona je izgelda odlučila da teret krize isključivo prebaci na najsiromašnije. I ovo povećanje PDV-a će se odraziti na standard građana isto kao kada su uvodili takse na brojila, takse na mobilne telefone, porez na plate. Sada još i veći PDV. Mi uopšte ne vidimo akciju da pokrenu i da naplate porez od ljudi koji su uzeli kompletno bogatstvo od Crne Gore", kaže član skupštinskog Odbora za ekonomiju i funkcioner opozicionog Demokratskog fronta Milutin Đukanović.

Đukanović je tako podsjetio na prošlogodišnje uvođenje taksi od po jednog eura mjesečno na svaki strujomer, aktivan mobilni telefon i risiver za kablovsku televiziju. Uprkos velikom nezadovoljstvu zbog te mjere, Vlada je početkom ove godine povećala i porez na zarade građana, a tada se govorilo da je ta mjera bolja od povećanja PDV-a koji se sada takođe povećava.

Porašće i inflacija

Sličnih se objašnjenja sjećaju i u Uniji poslodavaca. Generalni sekretar ove asocijacije Suzana Radulović je, rekavši da je "jasno da Vlada pokušava da nađe rješenje za postojeću situaciju", ukazala na negativne posljedice koje će ovakva mjera proizvesti.

"Činjenice nas upućuju na to da će jedna takva vladina odluka dovesti do povećanja inflacije a sve one kompanije koje inače posluju na granici likvidnosti će zapasti u još veći problem. Mi imamo situaciju da se malo problema koje privreda ima rješava, a sa druge strane imamo stalno povećanje fiskalnih nameta. PDV je jedan od tih nameta i mi smo kada je došlo do povećanja poreza na zarade rekli da je to samo uvod u ovu priču a tada je rečeno da će to biti samo krajnja mera ali vrlo brzo se dogodilo, evo sada vidimo da se naša pretpostavka i potvrdila", rekla je Suzana Radulović.

S obzirom da je vrijednost potrošačke korpe u Crnoj Gori premašila 800 eura, a da je prosječna plata koju prima relativno mali broj građana 485 eura, nije teško zaključiti da je životni standard građana Crne Gore veoma nizak.

U Savezu samostalnih sindikata kažu da će ga povećanje PDV-a dodatno sniziti. Portparol Saveza sindikata Zoran Đurišić podsjeća da je, pored ove, Vladi na raspolaganju široka paleta mjera i aktivnosti koje je prethodno trebalo pokrenuti.

"To je u suštini najjednostavniji način punjenja budžeta i protiv toga se izgleda ne može ništa. Međutim, kao sindikat tražimo da svi organi vlasti i vlada preduzmu teža i zahtjevnija rješenja kao što su poboljšanje poreskog sistema, energična borba protiv sive ekonomije i pojačan rad inspekcijskih i finansijskih organa i na kraju krajeva otvoriti sve razvojne šanse. To bi bio pravi način povećanja standarda, punjenja budžeta i pokušaj izlaska iz ekonomske krize. Dakle, ova mjera je vjerovatno iznuđena ali neminovno će pasti na teret građana, na teret potrošača i svih građana u Crnoj Gori", zaključuje Đurišić.
XS
SM
MD
LG