Dostupni linkovi

Vlada naprednjaka i socijalista: Povratak otpisanih iz devedesetih?


Corax
Corax
Posle 50 dana pokušaja Tadićeve Demokratske stranke da napravi novu Vladu Srbije, sve je izvesnija rezervna varijanta, koalicija Nikolićevih odnosno Vučićevih naprednjaka i Dačićevih socijalista. Naime, naprednjaci su ponudili Ivici Dačiću premjersko mesto, a njegovim socijalistima i partnerima sasvim dovoljan broj ministarskih fotelja. Demokrate su, međutim, za mandatara imenovali neuspešnog predsedničkog kandidata Borisa Tadića.

Hoće li Srbija, pored predsednika, dojučerašnjeg bliskog saradnika Vojislava Šešelja, dobiti i Vladu na čijem će čelu biti dojučerašnji Miloševićev portparol? Vraćaju li se na velika vrata otpisani iz 90-ih godina, doduše reformisani u novo proevropsko ruho? Hoće li se dogoditi čudo da baš oni uvedu Srbiju u EU?

Pošto je osvanulo u novinama na naslovnim stranama da je prelomljeno i da novu vladu sastavlja koalicija naprednjaka sa socijalistima, uz još neke manje stranke čiji su apetiti poprilični i nesrazmerni izbornim rezultatima, oglasio se najpre ključni igrač Ivica Dačić.

On je saopštio da još nije prihvatio ničiju ponudu za formiranje vlade, ali i priznao da je ključni problem kakvu će poziciju u novoj vladi imati koalicija oko SPS-a, da li će je on voditi ili samo biti deo nje.

“Ne možemo se praviti da se ništa u Srbiji nije desilo. U Srbiji su se desile velike tektonske promene. Izborom Tomislava Nikolića za predsednika Srbije promenila se politička scena u Srbiji. Druga je činjenica da se izmenio politički profil Republike Srbije u tome što su do sada dve stranke želele da stvore dvopartijsku Srbiju a sada, ako SPS, Jedinstvena Srbija i PUPS vode vladu, onda smo mi treći faktor u Srbiji. Nije više dvostranačka Srbija. To je suština”, istakao je Dačić.

Ivica Dačić
Ivica Dačić
Zatim se pisanim saopštenjem javnosti obratio iznervirani potpredsednik demokrata Dragan Đilas tvrdeći da njegovu stranku jedino zanimaju principi, a da se drugi bave premijerskom i ministarskim foteljama. Pozivajući se na medije koji pišu o Dačićevoj želji da bude premijer i Dinkićevoj da kontroliše ekonomske resurse u Vladi, Đilas se direktno obratio dojučerašnjem partneru SPS-u.

"Pa ako je to razlog, pošteno je nakon četiri godine saradnje da SPS izađe pred javnost i pred DS i da zahteva za Ivicu Dačića mesto premijera, pošteno je i da zahteva da se svi ekonomski resori prepuste na upravljanje Mlađanu Dinkiću, pa da onda svi zajedno znamo na čemu smo", kazao je Đilas.

Odmah je usledio odgovor u istom formatu iz Srpske napredne stranke: Srpska napredna stranka je pozvala Demokratsku stranku da nauči da prihvata poraz i ocenila kao "licemernu" izjavu potpredsednika DS Dragana Đilasa koji, kako su naveli, "drži moralne pridike strankama".

Povratak starim partnerima

Istovremeno, Mlađen Dinkić iz Ujedinjenih regiona Srbije, koji je postao važan igrač uprkos lošim izbornim rezultatima na ivici cenzusa, zahvaljujući SPS-u, zvanično javno saopštava da čeka da njegov novi šef Ivica Dačić odluči. Mada, dosta kazuje činjenica da se odrekao svoje partnerke Maje Gojković zbog toga što se priklonila Tadiću.

Liberal Čedomir Jovanović rekao je u međuvremenu da je završio pregovore i da se povlači. Funkcionera ove partije koja je takođe imala slab izborni rezultat, Nenada Prokića pitali smo u čemu je problem sa takozvanom demokratskom koalicijom.

“Pokušaj DS da da šansu SPS-u da se reformiše, očigledno nije uspeo, jer se oni vraćaju svojim starim partnerima i svom starom političkom načinu razmišljanja. Ta koalicija (DS i SPS) nije zaživela i nije ništa uspela da istera u ovoj državi i ove četiri godine smo samo stagnirali”, kaže Prokić, a na pitanje kakva i bila razlika između dosadašnje i vlade sačinjene od naprednjaka i socijalista, odgovara da je to velika nepoznanica.
Vladimir Goati
Vladimir Goati

Analitičar Vladimir Goati kaže da će, ako vladu formira koalicija oko socijalista i naprednjaka, to će za Srbiju značiti izgubljeno vreme, oko godinu i po do dve koliko će biti potrebno stranim finansijerima da procene kuda ide nova vlast. A da li on veruje da je propao pokušaj demokrata da sastavi Vladu sa socijalistima?

“Sudeći po današnjim vestima, koalicija SNS i SPS je već napravljena. Ostaje da se vidi šta oni mogu učiniti s obzirom da ta koalicija bivših radikala i socijalista podseća na crveno crnu koaliciju iz 90-ih godina. To je neka vrsta povratka otpisanih. To nisu, doduše, moramo biti realni, isti otpisani. Mislim da su socijalisti još 2003. ozbiljno promenili svoje stavove, ali vraćaju im se u nekim nekontrolisanim situacijama, parole iz onih godina kada su bili baš crveni. To se još više odnosi na Srpsku naprednu stranku”, kaže Goati.

Pred građanima Srbije je burno političko leto i sasvim neizvesna socijalna jesen.
XS
SM
MD
LG