Dostupni linkovi

Dogovor postignut, u ponedjeljak i službeno mandat


Sala u kojoj se održavaju sjednice Vlade Republike Hrvatske
Sala u kojoj se održavaju sjednice Vlade Republike Hrvatske

Prvi ljudi Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Mosta potvrdili su da su postigli dogovor o formiranju nove hrvatske Vlade. Vlada će imati potporu 90 od 151 zastupnika, a možda i više, i ima potporu manjina. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u ponedjeljak će s potpisima na Pantovčak, kako bi mu predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i formalno dala mandat za formiranje nove Vlade.

"Nakon manje od mjesec dana pregovora, sakupljena je potrebna većina za formiranje Vlade HDZ-a i Mosta i uz potporu nacionalnih manjina. Mislim da je riječ o dogovoru – naravno kompromisu, kao što je to i uvijek u pregovorima - koji najbolje izražava volju hrvatskih birača i potvrđuje naše svjetonazorske i programske bliskosti. Ja očekujem stabilnu parlamentarnu većinu i stabilnu hrvatsku Vladu", izvijestio je predsjednik HDZ-a i budući mandatar za sastav nove Vlade Andrej Plenković.

Vlada će imati četiri potpredsjednika – jednog iz Mosta i tri iz HDZ-a, a Most dobiva i četiri ministarska mjesta: upravu, unutarnje poslove, pravosuđe i zaštitu okoliša i energetiku. Ministar uprave bit će i Mostov potpredsjednik Vlade.

Koplja su se lomila oko toga kome će pripasti funkcija predsjednika Sabora, i dogovoren je kompromis – prve dvije godine bit će to čelnik Mosta Božo Petrov, a drugu polovicu mandata netko iz HDZ-a.

Petrov to vidi kao svojevrsnu garanciju, jer predsjednik Sabora je onaj koji sastavlja dnevni red zakonodavnog tijela i vodi njegov rad.

Božo Petrov
Božo Petrov


"Htjeli smo da predsjednik Hrvatskog sabora prve dvije godine bude jedan od članova Mosta, iz razloga što želimo i graditi povjerenje, ali sa druge strane i biti sigurni da će se procesi nastaviti onako kako smo se na samom početku i dogovorili", ističe Božo Petrov.

Iako je bilo i drugačijih mogućnosti, dogovor sa Mostom bio nam je prioritet, kaže Plenković, ističući posebno potporu manjina njegovoj budućoj Vladi.

"Mislim da je tu još jedna poruka vjerodostojnosti na crti kampanje koju smo vodili, na crti partnera koji je dobio svojih 13 izvornih mandata, i sa potporom manjinskih zastupnika, što je za mene posebno važno. A mislim da je to važno i za političku kulturu u Hrvatskoj, za toleranciju u Hrvatskoj, za dijalog i zaštitu prava manjina pa i za dobrobit hrvatskog naroda u susjednim zemljama", navodi Plenković.

Manjine očekuju da njihovi zahtjevi budu ugrađeni u program nove Vlade, o čemu će se još razgovarati. Potpredsjednik stranke srpske manjine Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac kao prioritete nove Vlade navodi među ostalim harmonične odnose među partnerima.

Milorad Pupovac
Milorad Pupovac


"Druga stvar – da se Vlada usmjeri prema budućnosti. Hrvatska je zadnjih godinu dana ili koliko zaglibila u svojevrsnom blatu prošlosti", kaže Pupovac.

On se založio za aktivniju politiku nove Vlade unutar Hrvatske, unutar Europske unije i unutar šire regije kako bi od nje učinili prostor mira, prosperiteta i sigurnosti od čega će – kaže - svi imati koristi.

Plenković će u ponedjeljak s potpisima na Pantovčak, kako bi mu predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i formalno dala mandat za formiranje nove Vlade.

Sljedeći petak je konstituirajuća sjednica novog saziva Sabora, a Plenković vjeruje da bi tada mogla biti formirana i Vlada. Iz Mosta, međutim, upozoravaju da Sabor prvo treba izglasati pet od 7 njihovih ranije postavljenih uvjeta za suradnju (izmjena zakona o središnjoj banci, izmjena ovršnog zakona itd.), i da se Vlada tek onda može formirati.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG