Dostupni linkovi

Vlada Federacije BiH izdvaja 10 miliona KM zdravstvenim ustanovama


Građani Sarajeva ispred Univerzitetsko-kliničkog centra UNSA, ilustrativna fotografija

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je u utorak, na telefonskoj sjednici, donijela Odluku o odobravanju izdvajanja sredstava iz tekuće rezerve Vlade Federacije BiH, Budžeta FBiH za 2020. godinu, Ministarstvu zdravstva u iznosu od 10 miliona maraka (oko 5 miliona eura).

Sredstva se odobravaju u svrhu podrške zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač Federacija Bosne i Hercegovine u okolnostima epidemije korona virusa.

Federacija je osnivač univerzitetsko-kliničkih centara u Sarajevu, Tuzli i Mostaru i novac je namijenjen ovim ustanovama za nabavku opreme, potvrđeno je za RSE iz Vlade Federacije BiH.

Za realizaciju ove odluke Vlada Federacije je zadužila Ministarstvo finansija i Ministarstvo zdravstva, svako u okviru svoje nadležnosti.

Inače, prošle sedmice su zdravstveni radnici upozorili da su sve zdravstvene ustanove na izmaku snaga jer nemaju dovoljno opreme ni radnika.

''Zdravstvenom sistemu prijeti kolaps'', upozorili su na konferenciji za novinare u utorak (3. novembra) predstavnici Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH.

''Medicinskim radnicima nedostaje opreme, nema ih dovoljno, a zbog moratorija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) na zapošljavanje u javnom sektoru koji je na snazi od 2015. godine, ne mogu angažovati nove radnike'', upozorili su.

Iz Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Federacije BiH su upozorili i da je trinaest COVID bolnica na području Federacije BiH u jako lošem stanju, te da nemaju neophodnu opremu.

Zbog toga, prema ocjeni člana predsjedništva Sindikata Esada Brkića, ispaštaju pacijenti kojima zaraza korona virusom nije primarno oboljenje.

XS
SM
MD
LG