Dostupni linkovi

Vlada Federacije BiH pomaže obrtima pogođenim pandemijom


Zanatska radionica u Sarajevu, BiH

Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Federacije BiH (FBiH) je na sjednici u srijedu, 27. oktobra, donijela Uredbu o mjerama pomoći obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima kojom je osigurano 60 miliona maraka (30,6 miliona eura) kako bi se očuvala radna mjesta, likvidnost i ublažile posljedice pandemije.

Finansijska sredstva za provedbu ove uredbe su osigurana u budžetu FBiH za 2021. godinu na razdjelu Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, saopšteno je iz Vlade.

Korisnici finansijske pomoći će koristiti sredstva kao refundaciju već isplaćenog dijela bruto plata za uposlene, odnosno dijela doprinosa koji se obračunavaju na propisanu osnovicu za obračun doprinosa za vlasnike za razdoblje od 1. avgusta 2020. godine do 31. jula 2021. godine.

Pomoć će se dodijeliti obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima na osnovu podataka Porezne uprave FBiH.

Na sjednici je Ministarstvo finansija FBiH upoznalo Vladu FBiH s informacijom o kreditima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske investicijske banke (EIB) i komercijalnih banaka radi finansiranja izgradnje autoceste od Ovčara do Mostara jug na Koridoru 5C.

EBRD i EIB su već dostavile pisma namjere kojim iskazuju svoju zainteresiranost za finansiranje projekta koji se se sastoji od tri dionice i to Ovčari - ulaz u tunel Prenj, tunel Prenj i tunela Prenj - Mostar sjever.

Podržane su inicijative da kreditnim zaduženjima od po 300 miliiona eura ove dvije banke budu osigurana sredstva za izgradnju dionice Ovčari - Mostar sjever.

Vlada je podržala i inicijativu da kreditnim zaduženjem kod EBRD-a od 50 miliona eura budu osigurana sredstva za dionicu Mostar sjever - Mostar jug.

Vlada FBiH utvrdila je i Prijedlog Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje za oslobađanje Javnog preduzeća Željeznice FBiH Sarajevo plaćanja putarine za dizel goriva koja se koriste za pogon šinskih vozila u 2022. godini, u količini od skoro 2,9 miliona litara.

Oslobađanjem Željeznica FBiH od plaćanja putarine snižavaju se troškovi poslovanja ovog privrednog subjekta od strateškog značaja za ovaj bosanskohercegovački entitet.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG