Dostupni linkovi

Vlada Federacije BiH predložila privremeno finansiranje za prvi kvartal 2024.


Sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.
Sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Vlada entiteta Federacija Bosne i Hercegovine je na sjednici 29. decembra odlučila da će entitetskom parlamentu predložiti privremeno finansiranje entitetskih institucija u prvom kvartalu naredne godine u iznosu od od 1,46 milijardi maraka (oko 750 miliona eura).

Iznos je utvrđen na osnovu tromjesečnog prosjeka izvršenja budžeta iz 2023. godine.

Privremeno finansiranje je predloženo kako bi se izradio što kvalitetniji prijedlog budžeta za narednu godinu, saopšteno je Vlade Federacije BiH.

Kako je saopšteno, prijedlog će biti upućen na usvajanje Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine kako bi entitetske institucije mogle nastaviti sa tekućim poslovima do donošenja budžeta ovog entiteta za 2024. godinu.

Zakon o budžetima Federacije BiH propisuje režim privremenog finansiranja institucija ukoliko budžet ne bude donesen do početka fiskalne godine.

Ovakav režim finansiranja traje najduže prva tri mjeseca fiskalne godine.

Odluku, na prijedlog vlade, donosi Federalni parlament.

U periodu privremenog finansiranja finansiraju se isti programi, a korisnici ne smiju povećavati broj zaposlenih u odnosu na stanje na kraju godine. To znači i da neće biti novih investicijskih i razvojnih projekata.

BiH još nije usvojila budžet

Ministar finansija i trezora u Vijeću ministara Srđan Amidžić izjavio je 29. decembra da će prijedlog budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu biti na nivou onog iz 2023. i iznositi 1.315 milijardi maraka, odnosno 672,5 miliona eura.

"Ovaj budžet će u ovom okviru na kraju krajeva odslikavati samo privremeno finansiranje, odnosno instrukciju o tome koja će stupiti na snagu početkom naredne godine", rekao je Amidžić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu iznosio je 1.315 milijardi maraka oko 664 miliona eura), što je predstavljalo povećanje za 23 posto u odnosu na budžet institucija BiH za 2022.

Inače, Skupština drugog bh. entiteta Republike Srpske je 14. decembra usvojila budžet za narednu godinu u iznosu od 5,73 milijarde maraka, odnosno 2,93 milijarde eura.

XS
SM
MD
LG