Dostupni linkovi

Vlada FBiH: U ovoj godini nije izdata nijedna dozvola za mini hidroelektranu


Gradnja mini hidroelektrane na rijeci Oštrac u Travniku, 24. septembar 2020.
Gradnja mini hidroelektrane na rijeci Oštrac u Travniku, 24. septembar 2020.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić razgovarao je u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sa resornim ministrima u Vladi oko zaštite rijeka u ovom bh. entitetu.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH u junu je usvojio Deklaraciju o zaštiti rijeka i izglasao zaključak o potpunoj zabrani gradnje malih hidroelektrana (MHE) na cijeloj teritoriji FBiH.

Ovim zaključkom dali su rok Vladi FBiH od tri mjeseca da izvrši analizu i predloži izmjene u zakonodavstvu što će omogućiti provođenje ove zabrane u praksi.

Upravo su izmjene zakonodavstva bile tema sastanka premijera Novalića s resornim ministrima.

Kako se navodi u saopštenju Vlade FBiH, dogovorena je izmjena i dopuna nekoliko pravilnika.

U resoru okoliša i turizma u toku su izmjene Pravilnika o pogonima i postrojenjima koji mogu biti izgrađeni i pušteni u rad samo ako imaju okolinsku dozvolu i to na način da će ovo federalno ministarstvo preuzeti izdavanje okolišnih dozvola za kapacitet preko 150 kW.

"Radi se i na pravilniku o načinu formiranja i rada stručnih komisija za ocjenu studija o procjeni uticaja na okoliš u postupku izdavanja okolinske dozvole za pogone za proizvodnju hidroelektrične energije", stoji u saopštenju.

U izradi izmjena pomenutih pravilnika učestvuju i predstavnici Koalicije za zaštitu rijeka.

Kad je u pitanju resor energije, rudarstva i industrije, između ostalog, od 1. januara 2021. godine neće se produžavati davanje poticaja za mini hidroelektrane, a sredstva predviđena za to preusmjerit će se kao poticaji drugim obnovljivim izvorima energije.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je u skladu s ranijim zaključkom Vlade FBiH krenulo u izmjene Pravilnika o ekološki prihvatljivom protoku koji će precizirati način mjerenja dozvoljenog protoka u kojem mini hidroelektrana smije raditi, saopšteno je iz Vlade FBiH.

"Cilj je da se ekološki prihvatljiv protok mjeri u realnom vremenu i IT sistemom automatski očitava u agencijama za vode kako bi agencije mogle reagovati u slučaju da mini hidroelektrana ne poštuje ekološki prihvaljivog protoka“, navodi se u saopštenju.

Kako navode iz Vlade FBiH, u ovoj godini nije izdata niti jedna energetska dozvola s federalnog nivoa kako bi bila izgrađena mini hidroelektrana.

Prethodne tri godine izdavana je godišnje po jedna dozvola za ove svrhe, dok je u 2014. i 2015. godini izdato po 11 ovakvih dozvola, s tim da su dozvole u 2015. godini izdate prije dolaska aktuelnog saziva Vlade.

XS
SM
MD
LG