Dostupni linkovi

Vlada Crne Gore: Predlog budžeta za 2022. godinu 2,4 milijarde


Vlada Crne Gore je usvojila Predlog nacrta o budžetu za 2022. godinu koji je projektovan na dvije milijarde i 460 miliona eura.

“Budžet je održiv i inkluzivan. Od turizma sledeće godine očekujemo prihod od milijardu eura”, saopštio je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić na konferenciji za novinare u Podgorici, gdje je prezentovao Predlog nacrta o budžetu za 2022. godinu.

Spajić je rekao da u Vladi očekuju da će bruto društveni proizvod (BDP) iznositi 5,3 milijardi eura, a saopštio je da je predlogom predviđeno povećanje plata zdravstvenim radnicima u narednoj godini kao i socijalnih davanja.

Naglasio je da je Crna Gora prošle godine imala deficit budžeta deset odsto i kontinuiran rast javnog duga. Spajić je kazao da neće biti potrebe za novim zaduženjima.

“Što ne znači da nećemo izlaziti na tržište i iskoristiti povoljne uslove zaduživanja ako za to bude prilike”, kazao je ministar finansija dodajući da je deficit projektovan na 205 miliona EUR odnosno 3,87 odsto BDP-a, otplata duga iznosiće nešto manje od 300 miliona EUR, a oko 497 miliona EUR su nedostajuća sredstva.

“Ali imamo ta sredstva i neće trebati dodatno zaduživanje”, dodao je Spajić.

Iz Ministarstva finansija su saopštili da neće biti promjene stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) koja iznosi 21 odsto, a kapitalni budžet za narednu godinu će iznositi skoro 249 miliona eura.

Druga COVID jesen: 'Život nikad skuplji'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

Ministar Milojko Spajić je kazao da očekuje da će Vladin predlog nacrta budžeta dobiti zeleno svijetlo u crnogorskom parlamentu i da će poslanici prepoznati sve koristi koje će najvažniji finansijski akt donijeti domaćoj ekonomiji i građanima.

Podsjetimo, dio vladajuće većine u crnogorskom parlamentu oličen u Demokratskom frontu smatra da budžet za 2022. godinu treba da predloži nova Vlada koja bi bila sastavljena od predstavnika političkih partija.

XS
SM
MD
LG