Dostupni linkovi

Vlada Crne Gore kompletirala tim za poglavlje 24 u pregovorima sa EU


Vlada Crne Gore kompletirala je tim za poglavlje 24 u pregovorima sa Evropskom unijom (EU) i zvanična odluka o tome se očekuje do kraja sedmice, saopštila je za Radio Slobodna Evropa glavna pregovaračica Crne Gore sa EU, Zorka Kordić.

Kordić je najavila da će isti postupak uskoro biti završen i za tim za pregovaračko poglavlje 23.

U non-paperu, radnom dokumentu Evropske komisije, u koji je RSE imao uvid navodi se da je nakon promjene vlasti na avgustovski parlamentarnim izborima dovedeno u pitanje efikasno funkcionisanje radnih tijela za pregovore sa EU.

„To uključuje i vakuum u izboru šefova i članova radnih grupa za oba poglavlja (23 i 24), što je spriječilo nastavak njihovih aktivnosti. To pitanje treba hitno riješiti“, poručili su iz Komisije.

Poglavlja 23 i 24 su najvažnija za Crnu Goru u pregovorima sa EU budući da se, između ostalog odnose na oblasti vladavine prava, reforme pravosuđa i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Glavna pregovaračica Crne Gore Zorka Kordić je za RSE kazala da trenutno sa ministarstvima unutrašnjih poslova i pravde formalizuju odluke o radnim grupama na čelu sa novoimenovanim šefovima tih tijela.

“To je ono što je važno za ubrzanje procesa, a na čemu i insistira Evropska komisija, da na nivou rukovodnog kadra demonstriramo vlasništvo nad procesom, jasnu podjelu zadataka i viziju,” rekla je Kordić.

Pored hitnosti formiranja timova za dva ključna pregovaračka poglavlja u pregovorima, u non-paperu Komisije se navodi se da će nezavisno funkcionisanje i integritet Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) biti ključni za procjenu napretka Crne Gore u poglavljima 23 i 24.

„Učinkovitost i kredibilitet pravosudnog odgovora na korupciju i organizovani kriminal tek treba da se poboljšaju, a to uključuje rješavanje pitanja česte upotrebe sporazuma o priznanju krivice“, piše u dokumentu.

U izvještaju se ne pominje da su usvojene izmjene Zakona o državnom tužilaštvu, ali se ističe da da zakonodavne promjene moraju biti pripremljene u skladu s evropskim standardima, najboljom praksom i preporukama Venecijanske komisije (VK), uz široke konsultacije.

U Skupštini Crne Gore je 27. maja usvojen Zakon o državnom tužilaštvu. To je bio drugi put da se crnogorski poslanici izjašnjavaju o istom dokumentu budući da je Zakon prvi put usvojen 12. maja, ali ga je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, sedam dana kasnije, vratio Skupštini na ponovno odlučivanje.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG