Dostupni linkovi

Sukobi u vladajućoj koaliciji u procesu izbora v.d. direktora crnogorske policije


Sjednica Vlade Crne Gore, Podgorica (oktobra 2023.)
Sjednica Vlade Crne Gore, Podgorica (oktobra 2023.)

Maratonska sjednica Vlade Crne Gore na kojoj je za vršioca dužnosti (v.d.) direktora policije izabran Aleksandar Radović, završena je u srijedu rano ujutro.

Radović je izabran na prijedlog premijera Milojka Spajića.

Aleksandar Radović, v.d. direktora Uprave policije Crne Gore
Aleksandar Radović, v.d. direktora Uprave policije Crne Gore

Vlada je prije glasanja usvojila zaključak kojim ovlašćuje Spajića da on predloži vršioca dužnosti pošto zakon propisuje da je predlaganje u nadležnosti ministara unutrašnjih poslova.

Vlada je prethodno odbila prijedlog ministara Danila Šaranovića da za v.d. direktora Uprave policije izabere Lazara Šćepanovića.

Nakon sjednice Vlade, Šaranović je saopštio da će nadležne organe obavijestiti o sumnji da su na sjednici Vlade izvršena krivična djela.

"Vlada je na prijedlog predsjednika Vlade, grubim gaženjem zakona, preuzimanjem ovlašćenja ministra unutrašnjih poslova i prekoračenjem granica svog ovlašćenja, izglasala da Aleksandar Radović bude protivpravno postavljen za v.d. direktora Uprave policije", navodi se u saopštenju.

On je prije glasanja pismom upozorio premijera Spajiću, na posljedice ukoliko za vršioca dužnosti ne bude izabran njegov kandidat, Lazar Šćepanović.

Sjednica Vlade sa više prekida trajala je 11 sati.

Od ministara Šaranovića Vlada je tražila da dostavi biografije svih sedam kandidata, označene stepenom tajnosti "interno", a koje se odnose na poligrafsko ispitivanje kojem su bili podvrgnuti u procesu odabira.

Poligrafom, koji se obično koristi tokom kriminalističkih ispitivanja, provjeravano je da li kandidati imaju veze sa pripadnicima organizovanog kriminala i političkim partijama.

Šaranović je u izjavi dostavljenoj medijima rekao da Šćepanović "nije lagao niti na jednom pitanju na poligrafskom ispitivanju", objavljujući tako podatak koji je odlukom njegovog ministarstva označen stepenom tajnosti "interno".

Spor između Spajića i njegovog Pokreta "Evropa sad" i Demokrata vicepremijera Alekse Bečića oko kandidata za mjesto šefa policije traje otkad je Vlada početkom marta smijenila dotadašnjeg direktora, Zorana Brđanina.

Brđanina koji je izabran za direktora 2021., prvo je smijenila prethodna Vlada Dritana Abazovića, što je dva puta osporio Upravni sud.

Spajićeva Vlada koja je izabrana krajem oktobra 2023., ga je u decembru, poštujući odluku suda vratila na posao, da bi ga tri mjeseca kasnije, na zahtjev Demokrata, smijenila.

Brđanin je najavio da će se žaliti na tu odluku.

Demokrate u Spajićevoj Vladi pokrivaju sektor bezbjednosti.

Osim mjesta ministra policije, iz te partije je i ministar odbrane, a Bečić je, kao potpredsjednik Vlade, zadužen za resor bezbjednosti.

Tokom pregovora, zbog sporova oko načina izbora kandidata, prema saznanjima Radija Slobodna Evropa, Demokrate su pominjali i mogućnost napuštanja Vlade.

Izabrani Radović je bio pomoćnik direktora policije, rukovodilac Sektora za finansijsko-obavještajne poslove.

Prethodno je šest godina bio oficir za vezu Uprave policije pri EUROPOL-u u Hagu.

I favorit ministra Šaranovića je pomoćnik direktora policije, Sektora za borbu protiv kriminala.

Vršilac dužnosti imenuje se na period od šest mjeseci do izbora direktora, koji se bira na javnom konkursu.

U Vladi premijera Spajića koja je formirana prije četiri mjeseca, su uz ministre iz njegovog Pokreta "Evropa sad" i Demokrata, još prosrpska Socijalistička narodna partija i albanske nacionalne stranke.

Parlamentarnu podršku Vladi obezbjeđuju i stranke proruskog Demokratskog fronta, Nova srpska demokratija Andrije Mandića i Demokratska narodna partija Milana Kneževića.

XS
SM
MD
LG