Dostupni linkovi

Vlada CG: Zakonima na neistomišljenike


Dok građane Crne Gore neprestano finansijski mrcvari uvođenjem novih taksi, Vlada konstantno pokazuje skoro neograničenu velikodušnost prema odabranim preduzećima i tako ležerno dopušta da iz državne kase u nepovrat odlaze stotine miliona eura.

Prema najnovijim podacima Poreske uprave, dug firmi koje iskorištavaju prirodne resurse na koje država polaže pravo i za to treba da plate izvjesnu naknadu, iznosi skoro 20 miliona eura i to se, doduše uz neprestane najave o nekoj budućoj, boljoj naplati ovih naknada za koncesije, godinama toleriše. Ako bi neko pomislio da je 20 miliona eura za Vladu možda sitan novac, treba se zapitati – šta je onda sa 500 miliona eura ukupnog duga preduzeća na ime poreza i hladnokrvnom vladinom ocjenom da je od toga naplativo samo 20 posto. Naplativo, a ne naplaćeno.

Poreska uprava kvartalno objavljuje listu najvećih poreskih dužnika među kojima su najveći dužnici: Duvanski kombinat sa 39, Pantomarket sa 10 i po i Zavala invest sa osam i po miliona eura duga. Ove tri kompanije su u stečaju, ali odmah iza njih se nalaze Ave Marija Koljčević sa šest i po, Mercur sa četiri, Vektra Montenegro sa skoro četiri, Vektra - Jakić sa tri miliona eura, za koje Poreska uprava nije podnijela zahtjev za uvođenje stečaja. Iza ovih firmi slijedi čitav niz preduzeća koja na ime poreza duguju milionske sume, a i država i dalje ne pokreće namirenje kroz stečaj.

Poreska uprava ima i top listu 100 najvećih dužnika po osnovu neplaćenih doprinosa na zarade zaposlenih u ukupnom iznosu od preko 100 miliona eura, a koji se pojedinačno kreću od 125.000 do 13,5 miliona eura.

Uprkos nespornoj vladinoj velikodušnosti, Poreska uprava je prije nekoliko dana podnijela zahtjev za uvođenje stečaja u televiziju Vijesti zbog duga na ime doprinosa na zarade zaposlenih od 300.000 eura. Vijesti su u međuvremenu izmirile sav dug, ali je nad potezom Poreske uprave koji je potpuno legalan, imajući u vidu duge i finansijski veoma teške spiskove dužnika po osnovu poreza, doprinosa i drugih naknada, ostalo da visi pitanje - zašto se zakon ne primjenjuje dosljedno i neselektivno, naročito imajući u vidu da postoji značajan broj dužnika od kojih država potražuje mnogo veće sume.

Stečaj za sve koji imaju poreski dug

Iz Ministarstva finansija nam je odgovoreno da se obratimo Poreskoj upravi, ali danas nije bilo moguće stupiti u kontakt sa direktorom Milanom Lakićevićem.

Međutim, u opoziciji smatraju da se radi o dugogodišnjoj praksi selektivne primjene zakona koji je, u ovom slučaju, stavljen u funkciju pritiska na jedinu televiziju sa nacionalnom pokrivenošću koja nije pod kontrolom vlasti.

„Već godinama pojedine imamo kompanije sa milionskim iznosima poreskog duga, a Ministarstvo finansija nije pokretalo stečaj. Evo, vidimo da za TV Vijesti jesu. Tražimo da se zakon primjenjuje dosljedno. Ako je stečaj uveden bilo kome, pa i Vijestima, onda bi trebalo da za sve kompanije koje imaju poreski dug Ministarstvo finansija zahtijeva stečaj. Ako to ne rade, ništa ih ne može opravdati za selektivnu primjenu zakona", konstatuje nezavisni poslanik Mladen Bojanić.

„U ponašanju poreske administracije dominira partijski pa se, kada su u pitanju tajkuni bliski vlasti ili privilegovani strani investitori, poreske obaveze u nedogled odlažu“, kaže funkcioner Demokratskog fronta Nebojša Medojević, koji dodaje da „kada im je potrebno da vrše pritisak na kritičare režima postaju veoma ažurni u primjeni zakona“.

„Postoje privilegovani poreski dužnici koji unaprijed znaju da ne moraju da plate poreski dug. Opljačkaju neko preduzeće, gurnu ga u stečaj i država ostane bez prihoda. S druge strane, kada se radi o firmama koje pripadaju opozicionarima, njihovim pristalicama ili kritičarima vlasti, primjenjuju se dupli aršini, a to je bilo vidljivo i u slučaju TV Vijesti", komentariše Medojević.

Prije nekoliko dana i funkcioner novoformiranog Demosa Goran Danilović se na ovu temu obratio ministru finansija Radoju Žugiću koji nakon toga, zbog poslovničkih pravila, nije dobio mogućnost da odgovori.

„Pritisak, pritisak... Da li je korektan ili nekorektan, neću se izjašnjavati. Porez je porez i treba da se plati. Ali, gospodine ministre, zašto vam predsjednik Vlade ne kaže da se pritisne Vektra Boka? Da takvom ažurnošću i prilježnošću pritisnete nekoga ko nas je bar dva puta ocrnio. Jednom kupujući vrlo jeftino, a drugi put neplaćajući poreze. Eto vam prostora da budete nemilosrdni prema onima koji su zaslužili ljubav predsjednika Vlade, kao što ste i prema ovima koji Vladu kritikuju", poručio je Danilović.

XS
SM
MD
LG