Dostupni linkovi

Vlada Crna Gore finalizira pregovore o refinansiranju kineskog kredita


Kompanija CRBC iz Kine gradi prvu dionicu autoputa Bar-Boljare, za koji je Crna Gora podigla kredit kod kineske EXIM banke od 809 miliona dolara, uz to oko 100 miliona dodatnih troškova za dodatne radove

Ministar finansija u Vladi Crne Gore Milojko Spajić saopštio je da je „određena evrpska institucija“ spremna da po povoljnijim uslovima refinansira kredit kineske Exim banke, koji je u Crnoj Gori upotrijebljen za izgradnju prve dionice auto-puta.

Ministar Spajić je to izjavio nakon što je Vlada Crne Gore iznenada jutros (17. juna) unijela novi amandman u Predlog zakona o budžetu za 2021. godinu, kojim bi omogućila novo zaduženje do 900 miliona eura tokom ove godine.

Amandman predviđa da „radi otkupa ili refinansiranja državnog duga Vlada se u 2021. godini može zadužiti maksimalno do iznosa od 900 miliona eura, a što može biti obezbjeđeno kroz aranžmane sa međunarodnim finansijskim institucijama, emisiju obveznica kao i zaključenjem bilateralnih i drugih kreditnih aranžmmana“.

Ministar Spajić nije želio da otkriva o kojoj se evropskoj finansijskoj instituciji radi, a koja je spremna da refinansira crnogorski dug prema Kini koji iznosi 809 miliona dolara, ali je naglasio da se radi o povoljnim uslovima:

“Umjesto dva procenta kamate na dug kineskoj Exim banci, kamata će biti jedan posto, rok otplate duga će biti 20 godina uz grejs period od šest godina”, rekao je Spajić pred članovima skupštinskog Odbora za finansije i budžet.

Naglasio je da ne može javno reći s kojom evropskom institucijom su u finalnoj fazi diskusije o aranžmanu, „jer postoji ugovorno ograničenje koje se odnosi na tajnost podataka“.

Podsjetimo, kompanija CRBC iz Kine gradi prvu dionicu autoputa Bar-Boljare, za koji je Crna Gora podigla kredit kod kineske EXIM banke od 809 miliona dolara, uz to oko 100 miliona dodatnih troškova za dodatne radove. Prva rata kredita od 809 miliona dolara kod kineske EXIM banke pristiže 21. jula ove godine u iznosu od oko 30 miliona eura.

Crna Gora ima dolarski kredit sa kineskom Exim bankom za nezavršenu prvu dionicu auto-puta Podgorica- Mateševo. Prisutan je valutni rizik zbog mijenjanja kursnog odnosa dolar-euro, a trenutno zaduženje iznosi oko milijardu eura.

Zahtjev ministra Spajića da se u Zakon o budžetu unese amandman o mogućnosti zaduženja od 900 miliona eura oštro su kritikovali članovi Odbora iz opozcije i dijela parlamentarne većine, spočitavajući Vladi i ministru da je opet rađeno tajno i bez znanja poslanika.

„Zahtjevom da Skupština, bez rasprave i na dan glasanja o budžetu, da saglasnost za novo zaduženje od 900 miliona eura, Vlada bez legitimiteta priređuje još jednu u nizu skandaloznih, štetnih i netransparentnih odluka“, rekao je poslanik opozicione Socijaldemokratske partije Raško Konjević.

Izgradnju prve dionice auto-puta, koja je počela 2015. godine, ugovorila je prethodna vlada na čelu sa Demokratskom partijom socijalista koja je smijenjena na izborima avgusta prošle godine.

Prva dionica auto-puta u Crnoj Goritrebalo je da bude završena u maju 2019. godine, ali je zbog probijenog roka potpisan aneks ugovora sa novim rokom - 30. septembar 2020. godine, što nije ispoštovano.

XS
SM
MD
LG