Dostupni linkovi

Vježba kod Mostara: Gorske službe spašavanja iz regije u zajedničkoj akciji


Vježba spašavanja, foto: Mirsad Behram
Vježba spašavanja, foto: Mirsad Behram
Avion "UTVA 75" srušio se na obroncima planine Prenj. Poziv za pomoć uputio je jedan od preživjelih članova posade, s kojim je potom izgubljen svaki trag. Avion se nalazio u misiji obilaska opožarenih područja, kada se dogodila nesreća, nakon koje je Centar za uzbunjivanje Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) zaprimio telefonski poziv od jednog od članova posade.

Odmah je na teren upućeno 25 ekipa Gorske službe spašavanja (GSS) iz cijele BiH, te zemalja regiona – Hrvatske, Crne Gore i Srbije, a u akciji spašavanja učestvuju pripadnici specijalne policije, te mostarski kajakaši, ronioci, planinari i Hitna služba.

Scenario je to zajedničke vježbe gorske i drugih služba za potragu i spašavanje koji se odvija u subotu na lokalitetu pored izvora Ošljak, na izletištu Rujište, u podnožju planine Prenj, 28 kilometara sjeveroistočno od Mostara.

Uprkos lošem vremenu, jakoj kiši i oštrom, hladnom planinskom zraku, spasioci zemalja regiona rade koordinirano kako bi vježbu uspješno priveli kraju i pokazali vještine kojima raspolažu.

U ime organizatora vježbe – Gorske službe spašavanja BiH, koja je u osnivanju - plan su predstavili Zdenko Marić, iz Hercegovačke Gorske službe spašavanja (HGSS) Mostar, te Esad Humo iz mostarske Interventne službe spašavanja (ISS).

Svi učesnici vježbe slažu se da je riječ o izuzetno važnom projektu, koji ima veliki značaj "uigravanja" zajedničkog rada, u slučaju potrebe za zajedničkim djelovanjem i ispomoći jednih drugima.

(FOTOGALERIJA: Vježba spašavanja, fotografije Mirsad Behram)


"Mi se u regionu trudimo napraviti što bolju saradnju sa svim mogućim službama, koje se bave spašavanjem, tako da smo došli razmijeniti iskustva i podržati jedan ovakav spasilački skup na teritoriji Mostara. Ovo je simulacija jedne relativno male vježbe, potraga za dvije do četiri osobe, ustvari u pitanju je pad aviona i simulacija niz strmi teren evakuacije povrijeđenog, ali u svakom slučaju za neke veće potrebe, neophodna je službi iz regiona, praktično svih pograničnih zemalja", rekao je Ivan Pešić, član Načelništva GSS-a Srbije.

Zdenko Marić, foto: Mirsad Behram
Zdenko Marić, foto: Mirsad Behram
"Vjerovatno se može desiti da se dogodi katastrofa većih razmjera, gdje mi svi zajedno moramo djelovati i onda to djelovanje treba biti usklađeno. Ova vježba je jedna prilika da usklađujemo sve ono što radimo", izjavio je ovom prilikom Zdenko Marić, iz HGSS-a Mostar.

"Svima nama je važno da smo u jednom regionalnom području uvezani, da radimo na isti način, po istim tehnikama, po istim principima, tako da možemo skočiti jedan drugome u pomoć kada je to potrebno", rekao je Hrvoje Dujmić iz Gorske službe spašavanja Hrvatske.

Vježba je ocijenjena značajnom i sa aspekta uvezivanja GSS-ova različitih nivoa vlasti u BiH.

"Ovdje je praktično čitava BiH!", naglasio je Esad Humo iz ISS-a Mostar.

"Obaveza BiH na putu ka EU i NATO je i da se ne oslanja samo na međunarodnu pomoć, nego mora razmišljati i o tome da bude kvalitetan partner i pruža pomoć i drugima. Ja sam ubijeđen da ćemo jednog dana napraviti sistem, u kojem će ovakve jedinice pružati pomoć vani u ime BiH", rekao je za Radio Slobodna Evropa Samir Agić, pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje.

Inače, vježba "Prenj 2012." po prvi put u BiH demonstrirala je i neke do sada nepoznate tehnike potrage i spašavanja.
XS
SM
MD
LG