Dostupni linkovi

Vještak obrane i tužiteljstvo različito o ratu u BiH


Miloš Ković

Na haškom suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću dvodnevni iskaz je dovršio profesor s beogradskog Filozofskog fakulteta Miloš Ković.

Nakon što je kao vještak obrane za povijest osporavao u glavnom iskazu kako je cilj vojno-političkih vlasti bosanskih Srba – bio etničko čišćenje i spajanje osvojenog teritorija BiH sa Srbijom, Kovića je drugi dan unakrsnog ispitivanja haško tužiteljstvo nastavilo suočavati s nizom zapisnika govora optuženog Mladića, kao i dužnosnika Republike Srpske – koji pokazuju tu namjeru.

Haški tužitelj Arthur Traldi suočio je Kovića s napadima Jugoslavenske narodne armije, JNA u Hrvatskoj, poput napada na Kijevo koji je 1991. godine vodio ondašnji major Mladić. Time je naime tužitelj želio pokazati obrazac razaranja mjesta i progona nesrpskog stanovništva koji je prvo primijenjen u Hrvatskoj 1991. godine, a potom i 1992. godine u Bosni i Hercegovini, gdje je od majora u JNA Mladić unaprijeđen u zapovjednika VRS-a.

„Nakon napada selo ispražnjeno. Kijevo više ne postoji.“, citirao je tužitelj i suočio svjedoka sa činjenicama razaranja.

„Vaša interpretacija je kriva. Ja nisam bio tamo. Dozvolite mi da objasnim što se dogodilo u Kijevu – na temelju onog što sam pisao.“, osporavao je Ković odbijajući direktno odgovarati na pitanja zbog čega je više puta ukoren od strane sudaca.

Odbijao potvrditi i da je radikalna stranka – nacionalistička

Ković je u glavnom iskazu opisao rat u BiH kao građanski u kojem su se „Srbi samo branili“, tako da ga je u unakrsnom ispitivanju tužitelj Traldi suočio s projektom stvaranja Velike Srbije kojeg je otvoreno zastupala Srpska radikalna stranka (SRS) vođena Vojislavom Šešeljom, također optuženim u Haagu kao član UZP-a stvaranja etnički čistih teritorija u Hrvatskoj i BiH.

„SRS je nacionalistička stranka?“, upitao je tužitelj.

„To su već etikete, ja ne bih ušao u ideološko lijepljenje etiketa.“, odbijao je potvrditi svjedok nakon čega je suočen s publikacijom SRS-a pod imenom „Velika Srbija“.

„To je bio ideal i cilj SRS-a i Vojislava Šešelja?“, upitao je ponovno tužitelj Traldi.

„To je ideal iz 19. stoljeća i to nije uopće sporno.“, odvratio je Ković.

„Nisam Vas pitao za 19. stoljeće nego – je li cilj SRS-a i Šešelja to bio 1991.godine?“, inzistirao je Traldi, no svjedok je nastavio izbjegavati odgovor. Tužitelj Traldi je pokazao govor generala Mladića u Skupštini RS u kojem uspoređuje svoje akcije i opsadu hrvatskih gradova - s opsadom Sarajeva.

„Ja sam rekao – nećete ju dobiti (vodu) dok ja ne kažem. I nisu je dobili. Mi moramo objasniti ovako svijetu – oni su gađali vodovod – nestalo vode, gađali dalekovod – nema struje. Mi popravljamo, to je ta diplomacija. Prezentirati da su to napravile muslimanske snage.“, citirao je tužitelj Traldi, a svjedok zatražio od njega da umjesto toga – prezentira podatke o patnjama Srba u Sarajevu.

Suci su Koviću i prvi i drugi dan njegovog iskaza naglasili – da zločini jedne strane ne mogu pravdati zločine druge, kao ni da se zločini iz optužnice protiv individualne osobe – ne mogu pravdati nekim drugim zločinima.

Etničko čišćenje u općinama 1992. godine

Nakon što je suočen s razaranjem hrvatskih gradova 1991.godine, poput Vukovara, Ković je potom podsjećen na etničko čišćenje okolnih dijelova Sarajeva 1992.godine, kao i drugih bosanskohercegovačkih gradova poput Bijeljine, Zvornika, Foče i Sanskog Mosta.

Ković je ostao pri svom stavu koji pokazuje i teze obrane generala Mladića – da se JNA, kao i VRS – samo branila od nelegalnih snaga Bošnjaka i Hrvata.

Tužitelj je prezentirao i govor generala Mladića iz Skupštine RS u kojem izražava stav „da cijela obala Drine mora biti srpska“.

„To nije bio stav generala Mladića. Dakle ovo su dijelovi njegovog govora iz Skupštine – general Mladić kaže da je ovo obrambeni rat, da se nejde tamo gdje nije naše.“, branio je optuženog svjedok, ističući pri tom druge dijelove govora.

Tužiteljstvo je prezentiralo niz podataka o zarobljavanju civila nesrpske nacionalnosti kako bi se razmijenili pa i oni maloljetni, kao i o brutalnom zlostavljanju žena – poput držanja u seksualnom ropstvu, poput u kući (logoru) u Miljevini (Foča).

Ković je potom zatražio od tužitelja da mu prezentira podatke „o javnim kućama sa Srpkinjama koje su držali muslimanski vojnici“, nakon čega ga je sudac ponovno upozorio – da ne povlači paralele koje nemaju veze s kaznenim postupkom.

Suđenje generalu Mladiću za genocid i ostale zločine VRS-a u BiH (1992-1995) nastavit će se u četvrtak iskazom novog svjedoka obrane.

  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG