Dostupni linkovi

Vještak: Čahure u Srebrenici iz istog oružja


Fotografija čahure prikazana u sudnici, 22. srpanj 2013.
Fotografija čahure prikazana u sudnici, 22. srpanj 2013.
Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavljeno je izvođenjem istražitelja srebreničkih zločina. Vještak za vatreno oružje Timoti Kurtis (Timothy Curtis) je na zahtjev haškog tužiteljstva sastavio izvještaj o čahurama ispucane municije pronađenim na lokalitetima pogubljenja u Srebrenici.

Prema njegovim nalazima veliki broj čahura ispaljen je iz istog oružja.

Kako bi pokazalo da je došlo do masovnih egzekucija, odnosno da su pojedinačni egzekutori tijekom toga ubili veliki broj ljudi, tužiteljstvo je dovelo kao svjedoka rukovoditelja labaratorija američkog Biroa za alkohol, duhan, vatreno oružje i eksplozive (ATF).

Curtis, koji je tijekom svoje karijere svjedočio više od 125 puta na američkim sudovima, haškim sucima je opisao labaratorijsku analizu tijekom koje je zaključeno – da su pronađene čahure na mjestima masovnih ubojstava Srebreničana – ispaljene iz istog oružja.

Timoti Kurtis svjedoči na suđenju Mladiću, 22. srpanj 2013.
Timoti Kurtis svjedoči na suđenju Mladiću, 22. srpanj 2013.
„Na fotografiji, to je ta fina, tanka linija koja se vidi mikroskopskim poređenjem. I vidi se da se lijeva i desna poklapaju i to znači da su oni ispaljeni iz istog vatrenog oružja“, pojašnjavao je zaključke na fotografijama.

Tijekom iskaza svjedok Curtis je spomenuo kako je istraživao čahure s lokaliteta Zeleni Jadar, gdje je pronađeno 5 masovnih grobnica, kao i iz skladišta Kravica, gdje je prema optužnici ubijeno oko 1000 zarobljenih bošnjačkih dječaka i muškaraca.

Veliki broj pronađenih puščanih zrna ispaljeno je iz oružja AK-47, takozvanih Kalašnjikova, no i nekih drugih vrsta oružja. Curtis je sudu pojasnio kako su nalazi istrage višestruko provjereni i od strane njegovih nadređenih.

„Nakon što sam ja to provjerio zamolio sam gospodina Dendridža (Walter Dandridge) da i on to pogleda kroz mikroskop. On je došao do istog zaključka kao i ja. Ja sam zatim to fotografirao, obilježio sam to na prednjoj strani, a na zadnjoj je gospodin Dendridž stavio inicijale“, opisao je istragu Curtis.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:09:24 0:00
Direktan link

U nastavku suđenja tužiteljstvo će dovesti za svjedoke još nekoliko vještaka srebreničkog zločina, kako bi pokazalo da se radilo o smišljenom pogubljenju, prema optužnici – najmanje 7000 bošnjačkih dječaka i muškaraca. S druge strane obrana generala Mladića tvrdi – kako su u masovne grobnice većinom sahranjeni borci i civili stradali u borbama tijekom proboja iz Srebrenice.

Za ovaj tjedan najavljen je Helge Brunborga, demografskog stručnjaka iz Norveške, koji je analizirao podatke o osobama nestalim nakon pada Srebrenice, kao i forenzičkog antropologa Vilijama Haglunda koji je od 1996. do 1998. godine sudjelovao u ekshumaciji masovnih grobnica u Cerskoj, Orahovcu i na farmi Branjevo.

No prije njih iskaz će dati zaštićeni svjedok, pod pseudonimom RM-318, koji će svjedočiti pod potpunim mjerama zaštite, bez nazočnosti javnosti, budući da se najvjerovatnije radi o insajderu iz srpskih snaga.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG