Dostupni linkovi

'Vjesnik' – državni, javni ili ugašeni


Snimak sajta Vjesnika - ilustracija
Snimak sajta Vjesnika - ilustracija
Neoprezna izjava ministra financija da će dnevni list „Vjesnik“ biti ugašen, koju je on potom demantirao, iznova je otvorila pitanje sudbine lista koji već godinama tavori na 3 - 3.500 prodanih primjeraka i živi od milosti vlasti.

U javnost su izbile i malverzacije sa vrijednim zemljištem u središtu grada. Lijek bi bio da se „Vjesnik“ makne iz ruku politike i postane javno glasilo, ali i tu odluku treba donijeti politika.

„Hrvatska Vlada nije donijela nikakvu konačnu odluku o sudbini 'Vjesnika'," kazala je Vladina glasnogovornica nakon što je ministar financija Slavko Linić lakonski najavio gašenje „Vjesnika“.
Ilustracija
Ilustracija

„Točno, Vlada o tome nije raspravljala, ali nakon što je „Vjesnikova“ tiskara koja je nosila prihode otišla novom vlasniku, ostale su novine koje ne privređuju i nemaju prihoda,“ pojasnio je kasnije Linić i dodao:

„Takva tvrtka jednostavno nema budućnost i ona će se sama od sebe ugasiti. Ali to je moje mišljenje, a hoće li Vlada imati takav stav – to ćemo čuti!“

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka za RSE kaže kako je očito da postoji struja u Vladi koja bi „Vjesnik“ ukinula, ali – ako se pita novinarsko društvo – trebalo bi ga financirati iz proračuna još 6 do 9 mjeseci i dati mu još jednu šansu da bude dnevnik koji će biti ozbiljan i kritičan prema svima, pa i prema vlasti.

„Može biti 'dobro obaviješten', može biti 'blizak Vladi', ali je mora kritizirati! Tu je bio problem uvijek u ovih 20 godina gotovo bez izuzetka da su se uredništva sama klanjala vlasti - bilo koja da je trenutno bila – čak i kad se od njih nije to ni toliko tražilo!“ kazao je Duka.

Duka vjeruje da bi „Vjesnik“ – ako u tom roku postigne neku značajniju tiražu – mogao čak naći i kupca.

Malović: Politika mora van iz vlasničkih odnosa

Predsjednica podružnice Sindikata novinara Hrvatske u „Vjesniku“ Biljana Bašić pak tvrdi da bi se novac iz proračuna mogao naći, i da bi se Ministarstvo kulture bilo spremno angažirati, ali da se tu radi o mnogo većim igračima koje ne zanima list „Vjesnik“, nego 32,000 kvadratnih metara zemljišta u centru Zagreba na kojem se nalazi zgrada vrijednih između 70 i 100 milijuna kuna (10 do 15 milijuna eura).

Ona tvrdi da je do prošle jeseni na to zemljište bilo upisano četrdesetak hipoteka, od kojih je najviše bilo onih kojima je vlasnik medijskog koncerna EuropaPress Holding Ninoslav Pavić osiguravao kredite dobivene od Hypo banke. Sada su ostale upisane 4, a ostale su nekim čudom izbrisane, kaže kolegica Bašić za RSE.

„Mi smo s tim problemom nedavno upoznali predsjednika Josipovića. On je bio zaprepašten kada je to vidio i pitao nas je – 'Kako je to moguće?!?' Mi se isto pitamo kako je to moguće i gdje je u svemu tome država, odnosno smatramo da bi se u cijelu priču trebali umiješati Državno odvjetništvo i Ured za suzbijanje organiziranog kriminaliteta i korupcije (USKOK)", istaknula je Bašić.

Profesor Stjepan Malović: Stanje u kojem je sada 'Vjesnik' rezultat je činjenice da je on u vlasništvu države.

Nakon što se ministar Linić „izlanuo“ o gašenju „Vjesnika, podružnice sindikata i novinarskog društva u „Vjesniku“ odmah su u ponedjeljak zatražile hitan sastanak sa premijerom Milanovićem da mu prenesu kako su zaposleni „Vjesnika“ više puta bivšoj Vladi predlagali donošenje zakona o „Vjesniku“ kao javnom glasilu, dok je Skupština Hvatskog novinarskog društva u 3 navrata posljednjih 6 godina takav prijedlog poduprla svojim zaključcima.

„Stanje u kojem je sada 'Vjesnik' rezultat je činjenice da je on u vlasništvu države,“ kaže za RSE profesor Etike medija na zadarskom Sveučilištu Stjepan Malović podupirući prijedlog da „Vjesnik“ postane javni medij.

„I dokle god mi u našim glavama ne shvatimo da politika mora izaći van iz vlasničkih odnosa i da se nema šta miješati u uređivačku politiku javnog servisa, i kad javni servis bude u službi javnosti – onda ćemo ispuniti zadaću. Tek tada će 'Vjesnik' biti novina o čijoj sudbini se može ozbiljno razgovarati. Ovako – mislim da je to samo gubljenje vremena!“ smatra Malović.
XS
SM
MD
LG