Dostupni linkovi

Izvještaj State Departmenta: Vjerske slobode u padu


Muslimanski vjernik čita Kuran u džamiji u Rijeci
Muslimanski vjernik čita Kuran u džamiji u Rijeci
U mnogim dijelovima svijeta vjerske su slobode u padu, procjenjuje američki State Department u izvještaju za 2012.godinu. Ovaj dokument kojeg je prezentirao državni sekretar John Kerry zabrinjavajućim ocjenjuje i globalni porast antisemitizma.

Izvještaj je rezultat ankete provedene u gotovo 200 zemalja svijeta. U dokumentu se navodi da Kina, Rusija, Iran, Saudijska Arabija i zemlje srednje Azije ostaju područja s najugroženijim slobodama vjeroispovijesti.

Brojni su i primjeri autoritarnih vodja koji ograničavaju vjersku misao i praksu, a pri tome ostaju nekažnjeni.

Tako su, na primjer, prikupljeni dokazi kako je u 2012. Vlada Irana progonila i zatvarala brojne pripadnike vjerskih manjina.

U Rusiji su progonjene manjinske vjerske grupe na temelju “antiekstremističkog zakona”. Zvanična Moskva takodje je ograničavala djelovanje vjerskih manjina brojnim racijama, odbijanjem službene registracije, uskraćivanjem viza vjerskim službenicima ili zatvaranjem pripadnika vjerske skupine.

Uzbekistanske vlasti zatvaraju ljude koji ispovijedaju bilo koju vrstu religije, redovno ih zatvaraju i tuku u zatvoru, te plijene i uništavaju vjersku literaturu.

U izvještaju State departmenta se kaže da mnoge vlade pojačavaju vjerske napetosti u društvu svojim diskriminatorskim zakonima i retorikom koja potiče na nasilje.

Američka ambasadorica za vjerske slobode Suzan Johnson Cook ističe da antiislamska nepodnošljivost postoji i u zapadnim zemljama, diljem Evrope i Azije.

U Pakistanu se zakon o blasfemiji zloupotrebljava i u slučajevima ličnih sporova, odnosno za “ušutkivanje” političkih protivnika. Izvještaj navodi slučaj Rimshe Mesih, mentalno zaostale kršćanke koja je, na više od mjesec dana zatvora, osudjena za blasfemiju, sve dok nevladine organizacije nisu prisilile vlasti da ju oslobode.
U drugom slučaju, dva su muslimana živi spaljeni, a sporadični izvještaji govore o mafijaškom nasilju nad pripadnicima kršćanske i hindu religije.

U Turkmenistanu i Azerbejdžanu vlasti sistematki prognjaju vjernike, pretražuju njihove prostorije, oduzimaju im vjerski materijal, privatnu imovinu, vrijedjaju članove tih grupa, novčano ih kažnjavaju i batinaju.

U izvještaju State departmenta zabrinjavajućim se doživljava porast diskriminacije židova i muslimana. Osim u Aziji i Evropi, antisemitizam je posebno u porastu u Venecueli, Egiptu i Iranu.

Smanjena prava muslimana

U Egiptu je netrpeljivost prema Židovima u porastu do te mjere da mediji ponekad veličaju holokaust. Egipatski predsjednik Muhamed Morsi “aminovao” je molitve vjerskih vodja da “bog uništi Židove i njihove pristaše”.

Mediji koje kontrolira vlast u Venecueli objavili su brojne antisemitske izjave, uključujući i tekstove o “predsjedniku koji je katolik sa židovskim precima”.

"Čak i u XXI stoljeću ‘njeguju’ se tradicionalni oblici antisemitizma: teorije zavjere, mit o ‘poganoj krvi’, te karikature koje demoniziraju Židove.”

Izvještaj takodje navodi kako su prava muslimana u Belgiji znatno smanjena, te da valja biti zabrinut podatkom da je marama zabranjena u Indiji.

Burma kontinuirano nastavlja nasilje nad muslimanima.

U Pakistanju raste nasilje nad šiitima, a u Saudijskoj Arabiji i Bahreinu u porastu je diskriminacija nad svim muslimanima koji nisu suniti. U Iranu su pak na udaru sunitski vjernici.

Američki državni sekretar John Kerry, koji je prezentiro godišnji izvještaj o stanju vjerskih sloboda u svijetu kazao je kako je “prirodno pravo svakog čovjeka da vjeruje ili ne vjeruje, da promijeni svoja uvjerenja, te da ispovjeda svoju vjeru”.

"Kada su u zemlji ugrožene ili napadnute vjerske slobode, nisu na meti samo vjernici, nego je to i prijetnja stabilnosti zemlje u cjelini. Zato su napadi na vjerske slobode za SAD pitanje i moralne i strateške nacionalne sigurnosti”, kazao je Kerry predstavljajući Izvještaj State departmenta
XS
SM
MD
LG