Dostupni linkovi

Špekulacije o slučaju Vuković ne prestaju


Vjekoslav Vuković
Vjekoslav Vuković
Pred Županijskim sudom u Rijeci završeno je izvođenje završnih riječi u procesu protiv Vjekoslava Vukovića, pomoćnika ministra bezbjednosti BiH, a izricanje presude najavljeno je za 8. juni.

Pomoćnik ministra bezbjednosti BiH Vjekoslav Vuković pred Županijskim sudom u Rijeci optužen je za umiješanost u pokušaj atenta jer je, prema optužnici, švercovao oružje i eksploziv kojim su trebala biti likvidirana dvojica hrvatskih građana.

Dok Vuković u BiH i dalje obavlja visoku funkciju u Ministarstvu bezbjednosti, u javnosti su se pojavile špekulacije da je upravo iz ovog ministarstva vršen pritisak na kolege u Hrvatskoj da se slučaj obustavi i odustane od optužnice. Među prvima prozvan je za zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić, koji je to odlučno demantovao tvrdeći da nema tolikog uticaja ni u BiH niti u Hrvatskoj:

„Samo se mogu nasmijati još jednom. Danas se može svačije ime spomenuti gdje god hoćete i vezati ga za što god hoćete.“


Sadik Ahmetović, arhiv, Foto: Midhat Poturović
Ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović kaže da se nekoliko puta sreo sa hrvatskim ministrom unutrašnjih poslova Tomislavom Karamarkom, ali da nikada nisu razgovarali o slučaju Vuković:

„Nikada nismo razgovarali na temu Vuković jer smatram da za to nema potrebe, jer je to predmet koji se nalazi na sudu i svaki oblik našeg razgovora bi se mogao pogrešno protumačiti.“


Iako je Vuković uhapšen dok je obavljao visoku funkciju šefa odjela za borbu protiv terorizma u Ministarstvu bezbjednosti, nijedna bh. institucija nije provela istragu o tome. Riječko tužilaštvo Vukovića je optužilo za posredovanje i prodavanje oružja i eksploziva namijenjenog za izvršenje atentata.

Bivši ministar bezbjednosti BiH Tarik Sadović Vukovića je nakon toga privremeno suspendovao, ali je ubrzo vraćen na čelo tima za borbu protiv terorizma.

Nezakonito prisluškivanje


Vukovićeva odbrana tvrdi da je došla u posjed dokaza i dokumenata da je hrvatska policija Vukovića prisluškivala na teritoriji BiH bez saglasnosti domaćih institucija. Advokat Ante Nobilo o presretenim razgovorima kaže:

Ante Nobilo, arhiv, Foto: Enis Zebić
„Kada Vuković zove mislim Krešića, i obojica se nalaze u Sarajevu, obojica su na bh. mobitelima i obojica su ispod istog repetitora koji pokriva Sarajevo, onda mi je malo čudno kako to hrvatske službe mogu zabilježiti. Kada zove rođak iz Hamburga Vukovićevog punca u Kiseljaku, u BiH, onda to naše službe snime. Ja smatram da oni to nisu mogli bez kršenja zakona, naime tehnički je moguće, ali zakonski nije dozvoljeno snimati mobilnu komunikaciju koja se odvija unutar prostora BiH.“

Ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović kaže da nema informacija da su hrvatske službe prisluškivale Vukovića na teritoriji BiH, i ističe da za takvo nešto nikada nije data saglasnost. Ukoliko se utvrdi suprotno, Ahmetović najavljuje istragu:

„Dozvola nije izdata od strane niti suda niti tužilaštva, ali isto tako prema informacijama koje imamo, naše ovlaštene agencije koje mogu prisluškivati razgovore, nisu se bavile slučajem Vuković. Zaista, kada se slučaj Vuković završi, ukoliko budemo imali validnu dokumentaciju, moraćemo se pozabaviti ovim problemom.“


Profesor kriminalistike u Sarajevu i nekadašnji visoki zvaničnik bošnjačke tajne službe AID Mirsad Abazović ističe kako je slučaj Vuković od početka praćen aferama, te da se politika isuviše umiješala u posao suda:

„Zapravo, jedan događaj se pokušava koristiti i za razrješavanje međudržavnih odnosa, pa i zatezanje konopca na određeni način zbog nekih usluga pretpostavljenih, ali ono što je, ipak, najteže u svemu ovome, najmanje je očigledno u centru pažnje i jedino koje bi trebalo da radi je pravosuđe. Političke strukture, razne institucije u ime politike i političkih opcija pokušavaju da ili peontiraju, ili da drugoga uspore u eventualnoj realizaciji ovoga problema, što je jako loše i poprilično i opasno.“


Ipak, ističe Abazović, bez obzira kako će se slučaj Vuković završiti u Hrvatskoj, ostalo je puno otvorenih pitanja koja bi se trebala riješiti i ispitati u BiH:

„Naravno da se mora ispitati, jer nije važno gdje se nešto dešava, važno je ko šta radi, pored ostalog. Ovdje radi visoki dužnosnik u visokim sferama sigurnosti BiH. Nisu to samo sfere sigurnosti, naravno to je i najviša politika, na kraju-krajeva. I, naravno, da se mora staviti tačka. Bojim se da neće biti stavljena tačka jer još nije i bojim se da će se još dugo vremena ovo koristiti kao jedno od sredstava za potkusurivanje u političkoj borbi u BiH. Dakle, nema konzistentnosti i nema interesa da se to završi na kvalitetan način.“
XS
SM
MD
LG