Dostupni linkovi

Vjekoslav Bevanda mandatar Vijeća ministara BiH


Vjekoslav Bevanda
Vjekoslav Bevanda
Hrvatska demokratska zajednica BiH predložila je Vjekoslava Bevandu za mandatara Vijeća ministara BiH, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa portparol ove stranke Mišo Relota.

Prema informacijama do kojih smo uspjeli da dođemo, prijedlog HDZ-a BiH već je stigao u Predsjedništvo i sada treba da prođe proceduru provjere (Agencije za istrage i zaštitu) SIPA i Centralne izborne komisije koja, kako to predviđa zakon. traje osam dana.

Vjekoslava Bevandu, aktuelnog poslanika u federalnom parlamentu, informacija o mogućem imenovanju zatekla je na sjednici parlamenta. Dok su mu novinari čestitali on je odgovorio:

''Preuranjena je apsolutno čestitka budući da je sastanak stranačkih tijela HDZ-a i HDZ-a 1990 u tijeku i dok ta tijela ne završe sastanak ja nemam šta reći.''

Vjekoslav Bevanda je bivši ministar finansija Federacije BiH. Za ministra je imenovan kao nestranački kadar, ali se kasnije priključio HDZ-u BiH. Prije toga je radio u bankarskom sektoru i važi za velikog stručnjaka u oblasti finansija.

Prema Ustavu BiH, Predsjedništvo BiH imenuje predsjedavajućeg Vijeća ministara i
Željko Komšić
Željko Komšić
odluku o tome dostavlja Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na potvrđivanje.

Predsjedavajući Vijeća ministara stupa na dužnost nakon što njegovo imenovanje odobri Predstavnički dom, u roku ne dužem od 30 dana od imenovanja.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je u četvrtak u Sarajevu kako očekuje da bi novi mandatar Vijeća ministara BiH mogao biti potvrđen nakon što prethodno prođe sve potrebne procedure propisane zakonom, što bi se trebalo desiti nakon novogodišnjih praznika.

''Predsjedništvo je spremno onog trenutka kada dobijem potvrdu da je prošao potvrdu, prije svega CIK-a i SIPE, kandidat pristupit imenovanju mandatara. Ne očekujem da bi tu moglo biti problema, očekujem da bi to moglo biti odmah iza praznika'', rekao je Komšić.

Zašto se čekalo 15 mjeseci

Za sada je izvjesno da će u petak biti održane sjednice oba Doma Parlamentarne Skupštine BiH da bi bio usvojen budžet za 2011. godinu. To je potvrdio zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejman Tihić.

''I Zastupničkog doma i Doma naroda kako bi se usvojio budžet za ovu godinu, da bi se u narednu godinu moglo ići u prvi mah sa odlukama o privremenom finansiranju, a nakon toga usvojiti budžet za 2012. godinu'', rekao je Tihić.

Lideri šest vodećih stranaka u BiH postigli su u srijedu dogovor o formiranju Vijeća ministara i politički dogovor o usaglašavanju tekstova zakona o popisu stanovništva i
Valentin Inzko
Valentin Inzko
o sistemu državne pomoći. Dogovor političkih lidera pozdravio je i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

''On je takođe pozvao političke lidere da dalje nastave ovaj pozitivni trend kazavši da će se novo Vijeće ministara u narednim mjesecima suočiti sa mnogo značajnih izazova koji se svakako moraju prevazići kako bi država krenula naprijed na način koji će donijeti dobro građanima'', prenijela je glasnogovornica Ureda visokog predstavnika Ljiljana Radetić.

Iako stižu pohvale sa svih strana zbog konačnog političkog dogovora o formiranju Vijeća ministara BiH, postavljaju se pitanje zbog čega sve ovo nije moglo biti urađeno još prije 14 mjeseci, te zbog čega se sve to predstavlja kao veliki politički uspjeh.

''Da nije bilo minut do dvanaest i pitanje vlastitog finansiranja i daljeg zaduživanja, jer ako nema državne vlasti teško da će dolaziti do sredstava, nemaju ni banke više tih para da ih finansiraju, da nije toga bilo i naravno ono zavrtanje ručica i nožica kojekuda inostranog, ne bi došlo ni minut do dvanaest do, zamislite, dogovora za kojeg smo svi znali ko zna već odakle, pa sad treba da se iznenadim i proglasim to uspjehom'', ocjenjuje analitičarka Svetlana Cenić.
''Petnaest mjeseci koliko je neko na državnom nivou primao platu, a ništa živo radio nije je čisti gubitak", naglašava Svetlana Cenić.

Budžet za 2011. godinu biće usvojen, no ekonomska šteta učinjena građanima BiH je nemjerljiva upozorava Cenić:

''Petnaest mjeseci koliko je neko na državnom nivou primao platu, a ništa živo radio nije je čisti gubitak. Te sve milijarde saberete i kažete ovo je BiH izgubila. Na to se doda izgubljeni imidž, ugled, kako god hoćete zovite, pad kreditnog rejtinga dva puta u prošloj godini, to se ne može izračunati nikakvim milijardama.''

Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a kaže kako se, nakon dogovora političkih lidera, postavlja pitanje šta je to bio problem svih ovih mjeseci koliko se čekalo na konstituisanje vlasti.

''Treba vidjeti šta će ustvari uraditi SDP, da li je SDP odustao od svoje priče multietičnosti, mislim da jeste i da će na kraju ustvari se poakzati da je sav motiv cijele bitjke bio smještanje nekoliko ključnih ljudi. Za Dodika to je očito bilo ministarstvo finansija iako ono u suštini ništa posebno ne predstavlja, za Lagumdžiju to je bilo ministarstvo inostranih poslova. Kad su te dvije stvari riješili onda je sve ostalo bilo manje važno, a rekao bih da u svemu tome nije bilo nekih posebnih principa nego gola bitka za pojedinačne pozicije", zaključuje Ivanić
XS
SM
MD
LG