Dostupni linkovi

Igor Crnadak saslušan u Graničnoj policiji zbog spornih bh. viza za Pakistance


Bivši šef bh. diplomatije Igor Crnadak dao je izjavu zbog istrage koju provodi Tužiteljstvo BiH o izdavanju viza za ulazak u Bosnu i Hercegovinu državljanima Pakistana.
Bivši šef bh. diplomatije Igor Crnadak dao je izjavu zbog istrage koju provodi Tužiteljstvo BiH o izdavanju viza za ulazak u Bosnu i Hercegovinu državljanima Pakistana.

Bivši ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Igor Crnadak saslušan je u svojstvu svjedoka u Graničnoj policiji BiH u vezi s izdavanjem viza u bh. ambasadi u Pakistanu, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa iz Granične policije BiH.

Izjavu u svojstvu svjedoka, bivši šef bh. diplomatije dao je zbog istrage koju provodi Tužilaštvo BiH o izdavanju viza za ulazak u Bosnu i Hercegovinu za osobe iz zemalja visokomigracijskog rizika.

Riječ je o navodima o lažnim ili vizama dobivenim na koruptivan način koje su navodno izdavane u ambasadi BiH u Pakistanu.

„Granična policija BiH je tijekom 2019. godine Tužiteljstvu BiH dostavila informaciju o nezakonitom načinu pribavljanja viza BiH od strane državljana I. R. Pakistan u Ambasadi BiH u Islamabadu, koji su prilikom apliciranja za vizu BiH davali pogrešne podatke ili prikrivali okolnosti važne za izdavanje vize ili su iste dobivali na nezakonit način uz pomoć trećih osoba, a da je stvarna namjera pribavljanja vize BiH bila da iskoriste teritoriju BiH za odlazak u zemlje EU”, saopćili su iz Granične policije BiH.

Nakon što je Tužilaštvo BiH u 2020. godini, dostavilo Graničnoj policiji BiH, naredbu za poduzimanje određenih istražnih radnji u cilju prikupljanja dokaza o počinjenom kaznenom djelu, kao i zahtjev za dostavljanjem informacija, Granična policija BiH je u poduzela naložene mjere i radnje o čemu je Tužilaštvu BiH dostavila izvještaj.

„Isto tako, Granična policija BiH provodi mjere i radnje iz svoje nadležnosti te će protiv određenih državljana Pakistana, koji su sudjelovali u nezakonitom pribavljanju BiH viza Tužiteljstvu BiH podnijeti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu za krijumčarenje osoba“, navode iz Granične policije.

O 3.000 "lažnih viza" najprije je javno govorio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik kada je kazao da je informacije o „lažnim vizama“ Predsjedništvu BiH dostavilo državno Ministarstvo sigurnosti, na čelu s ministrom Fahrudinom Radončićem.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić je tokom obraćanja novinarima 22. maja kazao da ne želi komentirati nešto što je već predmet istrage, pojasnivši da je Milorad Dodik iznio nešto što je isključivo informacija za Predsjedništvo BiH.

Za RSE je o spornim vizama govorio i ambasador BiH u Pakistanu Sakib Forić.

„Ambasada Bosne i Hercegovine u Islamskoj Republici Pakistan nije izdala niti jednu falsifikovanu vizu kako je javnost obaviještena, niti njen ambasador Sakib Forić lično, čime odbacujemo sve navode iz izjava navedenih zvaničnika."

Dodao je kako se nada "da će nadležni organi u Bosni i Hercegovini poduzeti hitne mjere na istrazi ovog skandala, režiranom od najodgovornijih osoba u vršenju vlasti", te kako "ambasador Forić očekuje izvinjenje od naših zvaničnika, a koji su plasirali ove lažne informacije“.

Dodao je kako je ranije ukazivao na problem lažnih viza BiH za državljane Pakistana, ali da to ni u kojem slučaju nema veze s Ambasadom BiH u Islamabadu, jer takvo nešto nije moguće.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH pozvali su pravosudne i policijske agencije da "žurno provjere navode o nezakonitostima oko izdavanja viza", i to kako bi se javnost "što prije upoznala s objektivnim i nepristranim činjenicama vezanim za predmetni slučaj".

U odvojenom predmetu, Tužilaštvo BiH vodi istragu i u vezi s vizama koje je izdavala bh. ambasada u Jordanu, i to za državljane Iraka, kojima službenici Granične policije na na aerodromu u Sarajevu, 26. septembra 2019. godine, nisu dozvolili ulazak u BiH.

Državljani Iraka imali su turističke vize za BiH, koje su poništene, nakon što je utvrđeno da ne mogu opravdati namjeru boravka u BiH. U skladu sa Zakonom o strancima, uručena su im rješenja o odbijanju ulaska u BiH te su vraćeni u Istanbul. Tužilaštvo BiH pokrenulo je istragu nakon informacije da su Iračani navodno plaćali 1.000 eura za vize.

Ambasador u Jordanu Mato Zeko u razgovoru s RSE ranije negirao je da je bilo malverzacija u vezi s izdavanjem viza.

Prema informacijama koje je RSE dobio od ambasadora BiH u Pakistanu Sakiba Forića i Jordanu Mate Zeke, ukupno 571 državljanin Pakistana je dobio vizu BIH u prethodne tri godine, dok su 294 državljana Iraka dobila vizu BiH u 2019. godinu.

XS
SM
MD
LG