Dostupni linkovi

Poljski avioprijevoznik onemogućio ruskoj tenisačici ukrcavanje u avion


Vitalija Djatčenko
Vitalija Djatčenko

Ruskoj tenisačici Vitaliji Djatčenko nije dozvoljeno da se ukrca u avion poljskog prijevoznika LOT, potvrdila je u utorak ova aviokompanija.

Djatčenkova (32) je rekla da joj nije dozvoljeno da se ukrca u avion u Kairu, kao i da joj je njemačka kompanija Lufthansa odbila prodati kartu.

"Spavala sam na aerodromu, tretirali su me kao građanina trećeg reda, zbog moje nacionalnosti, potrošila sam nekoliko hiljada eura", napisala je ona na društvenim mrežama.

Istakla je da je pokušala otputovati na turnir na Korzici preko Varšave i Nice.

LOT je potvrdio da nije dozvolio tenisačici da se ukrca u avion, pozivajući se na restrikcije koje je uvelo Ministarstvo unutrašnjih poslova Poljske tokom pandemije korona virusa i koje su ažurirane nakon ruskog rata u Ukrajini.

"Odredbe tih regulativa predviđaju restrikcije na određenim graničnim prijelazima, uključujući aerodrome, u vezi s državljanima Ruske Federacije koji putuju van zone Schengena", navela je kompanija.

Evropska unija je zabranila sve letove iz Rusije i pristala limitirati izdavanje viza za kretanje u zoni Schengena.

Djatčenkova, koja ja 250. na VTA listi, rekla je da je onda pokušala kupiti kartu kompanije Lufthansa,ali joj je rečeno da može ući u Schengen zonu samo preko Španije.

XS
SM
MD
LG