Dostupni linkovi

Srbija je zemlja visokog rizika za investiranje. Ova ocena proizilazi iz mape geopolitičkih rizika, koju je objavila jedna od vodećih svetskih kompanija za upravljanje rizicima AON RISK SOLUTIONS. Globalnu mapu rizika AON objavljuje svake godine, a cilj je da se investitori informišu gde je bezbedno ulagati. AON u Srbiji ne prepoznaje rizik od izbijanja političkog nasilja, ali nabraja pet drugih velikih rizika za investiranje: borbu Zapada i Rusije za politički i ekonomski uticaj; hroničnu nestabilnost institucija i vladavinu prava; nestabilnost javnih finansija i visoku nezaposlenost; opasnost od radikalizacije socijalnih tenzija i Kosovo kao stalni izvor mogućih rizika.

Milojko Arsić, prof. Ekonomskog fakulteta u Beogradu, ocenjuje da je AON ovo istraživanje sprovodio tokom prošle godine, pre sklapanja aranžmana sa MMF-om, pa je zato rangiranje Srbije prema nekim kriterijumima verovatno u odredjenoj meri zastarelo.

„To se pre svega odnosi na makroekonomske rizike koji su sada manji nego što je to izgledalo pre nekoliko meseci. Znači, nakon preduzimanja mera fiskalne konsolidacije i sklapanja sporazuma sa Medjunarodnim monetarnim fondom, mislim da su ti rizici manji nego što bi sledilo iz tog izveštaja. Kad su u pitanju vladavina prava i efikasnost institucija, tu stvari ne mogu baš tako brzo da se poprave, pri čemu nije ni sasvim izvesno da li se tokom nekoliko prethodnih godina stanje popravlja s obzirom da imamo urušavanje kvaliteta institucija kroz masovan priliv relativno nekvalifikovanih kadrova, često stranačkih aktivista, u veliki broj državnih organa.

Što se tiče navedenih političkih rizika, oni nisu iznenadjujući, s obzirom na ukrajinsku krizu, tako nešto je moglo da se očekuje i verovatno će pozicija Srbije biti nepovoljnija ako se ta kriza bude produbljivala. Ova pozicija gde pokušavamo da na neki način balansiramo izmedju dve strane nosi odredjene rizike – nijedna nam strana baš ne veruje, ne gleda nas kao svoje“, kaže Arsić.

RSE: Bez obzira što je izveštaj AON-a radjen verovatno pre sporazuma sa MMF-om, tu analizu investitori čitaju i to sigurno neće imati dobar efekat po ovo zemlju?

Arsić: "Da, neće, pogotovo kad se uzmu svi ti faktori zajedno – geopolitički i neki regionalni rizici. Ja mislim da će makroekonomske performanse Srbije na nekim medjunarodnim rang-listama konkurentnosti da se poboljšaju. Neke od oblasti u kojima smo bili nalošije plasirani tokom prethodnih nekoliko godina u medjuvremenu su popravljene – počev od zakona kojim se reguliše tržište rada do izdavanja gradjevinskih dozvola. Odredjeni napredak će se, dakle, sigurno ostvariti, tako da mislim da ćemo mi na onim rang-listama koje uključuju te ekonomske i institucionalne faktore ostvariti neki napredak, a što se tiče tih geopolitičkih faktora – jedni je spas da se te krize nekako reše."

Prema istraživanju AON-a, druge zemlje Zapadnog Balkana bolje su ocenjene, a kad je Evropa u pitanju, gori plasman od Srbije imaju samo Ukrajina i Belorusija.

  • 16x9 Image

    Branka Trivić

    Diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na Odseku za međunarodne odnose. Radila kao novinar i urednik u Informativnom i Kulturnom programu Radio-televizije Beograd od 1983. do 1992. Za RSE radi od decembra 1993. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG