Dostupni linkovi

Kako su i kada visoki predstavnici spašavali BiH


Ured visokog predstavnika formiran je nakon završetka rata u BiH
Ured visokog predstavnika formiran je nakon završetka rata u BiH

  • Vijeće za provedbu mira (PIC), osnovano kako bi osiguralo trajni mir i stabilnost u BiH, uvelo je 1997. godine šira ovlaštenja za visoke predstavnike, tzv. "bonske ovlasti". Na osnovu tih ovlasti su smjenjivani najviši zvaničnici – od članova državnog Predsjedništva, preko predsjednika Skupštine do ministara i zvaničnika na svim nivoima vlasti, te umjesto vlasti BiH donošene, odnosno nametnute mnoge odluke i zakoni.
  • Visoki predstavnici u BiH su u periodu 1997. do 2012. godine, zahvaljujući "bonskim ovlastima", nametnuli 899 odluka, a na funkciji visokog predstavnika do sada su bili:

- Karl Bildt (Carl Bildt) - decembar 1995. - juni 1997, bivši premijer Švedske i specijalni pregovarač EU u pregovorima o okončanju rata u BiH.

- Karlos Vestendorp (Carlos Westendorp) - juni 1997. - juli 1999, bivši državni sekretar za evropske poslove i ministar vanjskih poslova Španije.

- Volfgang Petrič (Wolfgang Petritsch) - avgust 1999. – maj 2002, bivši glavni pregovarač EU u mirovnim pregovorima o Kosovu u Rambujeu.

- Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown) - juni 2002. - januar 2006, britanski političar koji je bio vođa liberalnih demokrata od 1988. do 1999.

- Kristijan Švarc Šiling (Christian Schwarz-Schilling) - januar 2006. - juni 2007.

- Miroslav Lajčak (Miroslav Lajčák) - juni 2007. - mart 2009.

- Valentin Incko (Valentin Inzko) - mart 2009. - sad

  • Od sedam visokih predstavnika "bonske ovlasti" najviše je koristio Pedi Ešdaun.
    Pedi Ešdaun smijenio brojne političare i donio najviše odluka
    Pedi Ešdaun smijenio brojne političare i donio najviše odluka
  • Smijenio je 59 funkcionera u Republici Srpskoj (RS), među njima i Dragana Kalinića, predsjednika Narodne skupštine RS i do tada prvog čovjeka Srpske demokratske stranke (SDS), Zorana Đerića, ministra unutrašnjih poslova RS, poslanike SDS-a u Narodnoj skupštini RS i znatan broj načelnika opština, posebno onih u kojima je izražen uticaj ove stranke – Bijeljina, Pale, Istočno Sarajevo, Han-Pijesak, Sokolac, Modriča. Na listi trajno smijenjenih našlo se 12 osoba, dok su ostali smijenjeni uslovno, do hapšenja Radovana Karadžića.
  • Za smjenama su manje posezali Volfgang Petrič i Karlos Vestendorp.
  • Volfgang Petrič je nakon što je spriječen pokušaj uspostave "hrvatske samouprave", 2001. godine, smijenio člana Predsjedništva BiH Antu Jelavića koji se i danas krije u susjednoj Hrvatskoj, te niz zvaničnika na federalnom i kantonalnim razinama.
  • Vestendorp je 1999. godine smijenio predsjednika RS-a Nikolu Poplašena zbog odbijanja da imenuje Milorada Dodika mandatarom za sastav vlade.

Najmanje je smjenjivao Miroslav Lajčak koji je u svom mandatu smijenio direktora policije RS-a Dragomira Andana i zaposlenika (Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Predraga Ćeranića.

Miroslav Lajčak u svom je mandatu upisao najmanje odluka o smjenama
Miroslav Lajčak u svom je mandatu upisao najmanje odluka o smjenama
  • ​Osim smjena zvaničnika koji su ugrožavali opstojnost Bosne i Hercegovine kao suverene države, Ured visokog predstavnika (OHR) angažovan je i na sprečavanju opstrukcije povratka, vraćanju imovine, odnosno stanarskog prava davanju mogućnosti otkupa, na uspostavi Ministarstva odbrane, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i niz drugih institucija na državnom nivou, te na prenosu brojnih nadležnosti sa entitetskog na državni nivo.
  • OHR je učestvovao i u donošenju na desetine zakonskih rješenja poput Zakona o lijekovima, Zakona o sukobu interesa koji bez pritiska međunarodne zajednice ne bi bili usvojeni.
  • Nakon isteka mandata Pedija Ešdauna 2007. godine, Upravni Odbor PIC-a donio je odluku o pripremi zatvaranja Ureda visokog predstavnika, odnosno o prestanku važenja "bonskoga mandata". Ruska Federacija tada je insistirala da se ta institucija ukine.
  • Mandat je produžen na godinu dana, uz obećanje da se "bonske ovlasti" više neće koristiti, a godina je potrajala desetljeće.
Aktuelni visoki predstavnik je Valentin Inzko
Aktuelni visoki predstavnik je Valentin Inzko

Sve dosadašnje odluke visokih predstavnika

- Odluke visokog predstavnika o državnim simbolima i pitanjima na državnom nivou

- Odluke visokog predstavnika o ekonomiji

- Odluke visokog predstavnika o pravnoj reformi

- Odluke visokog predstavnika za područje Federacije BiH, Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona

- Odluke visokog predstavnika o smjenama i suspenzijama

- Odluke visokog predstavnika o medijima

- Odluke visokog predstavnika o imovinskim zakonima, povratku raseljenih osoba i izbjeglica

- Odluke visokog predstavnika o pojedincima koji su osumnjičeni za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije

XS
SM
MD
LG