Dostupni linkovi

Vlada RS objavila da Mađarska preuzima projekte koje je Njemačka obustavila


Premijer Republike Srpske Radovan Višković (desno) i ministar ekonomskog razvoja Mađarske Marton Nagy, Banjaluka 5. april 2024
Premijer Republike Srpske Radovan Višković (desno) i ministar ekonomskog razvoja Mađarske Marton Nagy, Banjaluka 5. april 2024

Premijer Republike Srpske Radovan Višković i ministar ekonomskog razvoja Mađarske Marton Nagy dogovorili su u Banjaluci 5. aprila suradnju u realizaciji tri projekta, čije je financiranje ranije obustavila Njemačka, navodeći kao razlog "secesionističku politiku" vlasti tog bosanskohercegovačkog entiteta

Riječ je o projektima prečišćavanja otpadnih voda u Gradišci, izgradnji vjetroelektrane "Hrgud" i solarnog parka "Trebinje", u ukupnoj vrijednosti od 140 miliona eura, saopćila je Vlada RS.

Kako je saopćeno iz Vlade RS, projekti će biti realizirani u suradnji s mađarskim kompanijama "Veolia", MBM i "Alteo".

Vlada RS objavila je da Mađarska preuzima financiranje projekata od kojih je Njemačka odustala u danu kada u Banjaluci boravi delegacija te zemlje, predvođena premijerom Vitkorom Orbanom.

Mađarski premijer jedan je od ključnih saveznika proruski orijentiranog predsjednika RS, a u Banjaluci mu je 5. aprila uručeno odlikovanje Orden RS na ogrlici.

Koje projekte bi mogla da preuzme Mađarska?

Ambasada Njemačke u BiH objavila je početkom augusta prošle godine odluku njemačke vlade o obustavi četiri infrastrukturna projekta u Republici Srpskoj, ukupne vrijednosti 105 miliona eura.

Među projektima od kojih je odustala njemačka Vlada je i izgradnja vjetroelektrane "Hrgud" u Berkovićima, općini na krajnjem jugoistoku BiH.

Vrijednost projekta je oko 64,28 miliona eura, od čega je Njemačka razvojna banka osigurala 60 miliona evra, a ostatak bi financirala Elektroprivreda RS.

Njemačka se povukla i iz projekta obnove hidroelektrane kod Trebinja, na krajnjem jugu zemlje, kao i projekta zbrinjavanja otpadnih voda u Gradišci, na sjeveru Bosne i Hercegovine.

Do povlačenja iz projekata je došlo nakon odluke Narodne skupštine Republike Srpske iz decembra 2021. godine o vraćanju nadležnosti i stvaranju vlastitih institucija s ciljem slabljenja države.

Njemačka Vlada je u aprilu 2022. godine odlučila privremeno zaustaviti projekte, a u augustu prošle godine se potpuno povukla.

XS
SM
MD
LG