Dostupni linkovi

Više od četiri godine ni traga odbjeglom Stankoviću


Ilustracija
Ilustracija
Radovan Stanković prvi je optuženik za ratne zločine kojeg je Haški tribunal proslijedio bh. pravosuđu. Sud BiH ga je osudio na 20 godina i proglasio krivim krivim za mučenja, silovanja, zarobljavanja i ubistva civila na području Foče. U istom gradu, Stanković je izdržavao kaznu, odakle je prije više od četiri i pol godine pobjegao.

Glavni haški tužilac Serž Bramerc rekao je nedavno u Sarajevu da je nejasno kako je baš tamo, gdje žive njegovi rođaci i prijatelji, Stanković upućen na izdržavanje kazne.

“Predmet Stanković je crno poglavlje u predmetima 11bis. Predmet u kojem je osuđeni imao priliku da pobjegne. Smatramo da je ta situacija neprihvatilljiva. I na svim sastancima u BiH i u susjednim zemljama tražim da taj osuđenik bude uhvaćen”, poručio je Serž Bramerc.

Bramerc: Na svim sastancima u BiH i u susjednim zemljama tražim da taj osuđenik bude uhvaćen.
O odbjeglom Stankoviću, Brammertz je govorio i pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda. Glavni tužilac Haškog tribunala je upozorio da je Stankovićev boravak na slobodi simptom dubljeg problema bh institucija.

Istovremeno, ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović kaže za RSE da je u kontaktima sa srbijanskom policijom dobio informaciju kako se Stanković nalazi na teritoriji Crne Gore.

''U zadnjem susretu sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srbije smo razgovarali na temu Stanković i eventualnom lociranju osobe koja je pobjegla iz fočanskog zatvora. Na tom sastanku je bio prisutan i direktor policije Srbije gospodin Veljović i on je potvrdio da su postojale određene informacije da se on, kako je kazao, nalazi na poručju Crne Gore. Mi nemamo takvu potvrdu iz same Crne Gore i mi ćemo nastaviti u našim bilateralnim susretima, kako sa crnogorskim tako i sa srbijanskim policijskim zvaničnicima, da Stankovića privedemo ponovo licu pravde. To je jedan, rekao bih, vrlo čudan propust oko dešavanja njegovog bijega koji se, evo, do današnjeg dana nije rasvijetlio. Problem nije do policije, problem je do onih koji su obezbjeđivali i pritvor i odlazak Stankovića i njegov bijeg i način na koji je on pobjegao. Policija i sigurnosne službe se u ovom trenutku bave posljedicama nečijeg nerada, jer su u tome učestvovala neka lica koja su iz institucija koje su bile zadužene za Stankovića. Svakodnevno sigurnosne službe ovih zemalja u regionu rade na tome da lociraju Stankovića, da ga ponovo privedu u zatvor", kaže Ahmetović.

Intenzivan rad na hapšenju bjegunca

Direktor policije Republike Srpske Gojko Vasić dodaje:

''Saznanja gdje se trenutno nalazi nemamo, ali pouzdano se zna da nije na području BiH, odnosno nema ni jedno operativno saznanje ni naše agencije ni OSE ni SIPE ni ovih drugih agencija da se lice u međuvremenu nalazilo na ovom prostoru.''
Zatvor u Foči
Zatvor u Foči

Radovan Stanković pobjegao je 25. maja 2007. godine, u trenutku kada su ga iz KPZ Foča vozili na stomatološki pregled. Deset osoba je optuženo da su pomogle pri bijegu. Između ostalih, osuđen je i Stankovićev brat Ranko.

''Tužiteljstvo BiH je u procesuiranju predmeta protiv Radovana Stankovića uložilo velike napore kao i u procesuiranju osoba optuženih za pomaganje u njegovom bjekstvu. Iskreno se nadamo da će ovaj bjegunac od bh pravosuđa biti što prije pronađen te upućen na izdržavanje kazne koja mu je izrečena pravomoćnom presudom. To je bitno i zbog činjenice što je ovaj predmet bio prvi predmet koji je sugladno pravilu 11 bis proslijeđen pravosuđu BiH iz Haškog tribunala. Tužiteljstvo biH surađuje sa svim agencijama za sprovođenje zakona u BiH i susjednim zemljama sa ciljem lociranja i uhićenja ovog bjegunca, te se nadamo da će se to što prije desiti'', navodi Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Čovjek koji je proglašen krivim za niz zločina, od kojih su najteža djela silovanja više djevojčica i djevojaka zatočenih u logoru za žene u tzv. Karamanovoj kući, već četiri i po godine je na slobodi, uprkos činjenici kako je za njim raspisana međunarodna potjernica.

Čini se potpuno nevjerovatnim da policija u zemljama regiona ne zna gdje se nalazi, niti je do sada bila organizovana ijedna akcija njegovog hapšenja.

*****
Svi prilozi iz ovosedmičnog programa Pred licem pravde:
Državni sud u 2011: 31 presuda za ratne zločine
Hrvatska i odnosi sa Srbijom:
Za i protiv povlačenja tužbe za genocid
Derventa: Kroz kulturu i sport do pomirenja
Foča i ratni osuđenici: Više od četiri godine ni traga odbjeglom Stankoviću
Vraćanje povjerenja u Srebrenici

Pred licem pravde sa IWPR (april 2011)


Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Evropa i
Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

Program uređuju Dženana Halimović, Marija Arnautović i Dženana Karabegović.

Tekstove svih priloga iz emisije možete naći ovdje.



XS
SM
MD
LG