Dostupni linkovi

Više od milijun izbjeglica i migranata u Europi


Migranti na grčko-makedonskoj granici, 9. prosinca 2015.
Migranti na grčko-makedonskoj granici, 9. prosinca 2015.

Broj izbeglica i migranata koji su morem ili kopnom stigli do Europe premašio je jedan milijun ljudi, što je četiri puta više nego prošle godine, saopćila je Međunarodna organizacija za izbjeglice.

Samo nekoliko dana uoči Nove 2016. godine, Međunarodna organizacija sa sjedištem u Ženevi objavila je da je broj ljudi koji u Europi traže spas od rata i siromaštva premašio jedan milijun.

To se odnosi na one koji su kopnom i morem stigli kroz Grčku, Bugarsku, Italiju, Španjolsku, Maltu i Cipar.

Većina njih, gotovo 455.000, izbjeglo je iz Sirije, a više od 186.000 iz Afganistana. Gotovo 4.000 ih se utopilo u Sredozemnom moru.

Mnogim je cilj Njemačka. Kancelarka Angela Merkel više puta je istaknula da izbjeglice zaslužuju da budu zaštićeni, iako mnogi, čak u njezinoj stranci ne dijele takvo mišljenje.

No, većina Nijemaca itekako je spremna pomoći ljudima u nevolji. Pojedine članice Europske unije protive se kvotama o prihvatu izbjeglica, posebno zemlje centralne Europe, poput Češke, Slovačke ili Poljske.

Komesar za izbjeglice Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pred Vijećem sigurnost UN-a, govoreći o izbjeglicama iz Sirije, upozorio je da oni koji odbijaju prijem izbjeglih iz te zemlje, pogotovo ako su muslimani, su i najbolji saveznici onih koji propagiraju i regrutiraju ekstremiste.

Antonio Guterres
Antonio Guterres

"Ne smijemo zaboraviti da, uprkos retorici koju čujemo ovih dana, upravo su izbjeglice prve žrtve takvog terora, ne njegov izvor. Ne mogu se oni kriviti jer i sami riskiraju živote kako bi pobjegli od terorizma. Naravno, postoji mogućnosti da teroristi koriste izbjegličke rute i pokušavaju se uvući među izbjeglice, ali radikalizam u pojedinim zemljama je daleko veća opasnost, što su pokazali i posljednji incidenti", upozorio je Guterres.

Broj izbjeglica teško je predvidjeti u 2016. Stručnjaci upozoravaju da do prije godina dana nitko nije mogao ni sanjati da će ih ove godine biti više od milijun samo u Europi.

Prema izvještaju UN od prošloga tjedna, broj raseljenih širom svijeta premašio je 60 milijuna ljudi.

XS
SM
MD
LG