Dostupni linkovi

Virtualne škole umjesto klasične nastave


Ilustracija
Ilustracija
Autor: Jane Wakefield, BBC (Prevela: Ena Stevanović)

Djeca u zemljama u razvoju bi se mogla obrazovati uz pomoć kompjutera, zaključak je konferencije TEDGlobal koja je održana u Edinburgu.

Prof. Sugata Mitra je objasnio pojedinosti prve „virtualne škole“.

"Iako bi jedna odrasla osoba bila moderator za nastavu, učenici bi se uglavnom samoorganizirali", rekao je Mitra.

S druge strane, profesor sa uglednog Massachusetts instituta za tehnologiju (MIT) je predstavio svoju viziju uvođenja najboljeg univerzitetskog obrazovanja u neke od najsiromašnijih dijelova svijeta.

Prof. Anant Agarwai već ima milion studenata koji su se upisali u njegovu online školu EdX koja nudi predavanja sa nekih od najuglednijih svjetskih univerziteta. Agarwai je kreirao ovu neprofitnu web stranicu jer vjeruje da je došlo vrijeme za radikalnu reformu obrazovanja.

„Obrazovni sistem se nije mijenjao 500 godina-još uvijek utjerujemo djecu kao mačke u učionice u 9 ujutro“, kaže on.

Takav model u određenoj mjeri može funkcionirati u razvijenim zemljama, ali u mnogim siromašnim dijelovima svijeta je neophodno osmisliti drugačiji sistem. Platforma EdX trenutno surađuje sa 27 univerziteta koji nude online predavanja iz raznih predmeta.

„Studenti su prvi put u mogućnosti da slušaju predavanja nekih od najboljih profesora na svijetu“, rekao je prof.Agarwai.

Troškovi pokretanja platforme su potpomognuti ulaganjima MIT-a i Harvarda u iznosu 60 miliona dolara.

Na glavnoj TED konferenciji održanoj u Los Angelesu u februaru, profesoru Sugati Mitra su dodijeljena sredstva u iznosu od milion dolara za uspostavu većeg broja virtualnih škola.

Na konferenciji TEDGlobal, Mitra je objasnio na šta će potrošiti dodijeljena sredstva i kako će izgledati virtualne škole.

„Virtuelna škola je zapravo škola u kojoj učitelji nisu fizički prisutni. To nam je potrebno zato što u mnogim mjestima ili nema dovoljno učitelja ili su učitelji jako loši“, objašnjava prof.Mitra.

Učitelji duhovi

Za početak prof.Mitra planira uspostaviti pet škola, tri u Indiji i dvije u Velikoj Britaniji, blizu Univerziteta u Newcastlu na kojem predaje. Najudaljenija lokacija bi bila Korakati, selu u Istočnoj Indiji gdje se nada da će izgraditi školu u naredna četiri mjeseca.

Ove škole će se uveliko razlikovati od konvencionalnih škola, imati će staklo iza kojeg će se nalaziti kompjuteri i jedan veliki ekran na koji će se moderatori javljati preko Skypea i igrati ključnu ulogu u obrazovanju djece. Moderatori će se izvlačiti putem programa Cloud Granny koji je osmislio prof.Mitra i koji se već upotrebljava u Velikoj Britaniji i Indiji.

Umirovljene osobe iz Velike Britanije se već preko Skypea spajaju sa različitim omladinskim klubovima u Indiji i nude im raznolike aktivnosti među kojima je najpopularnije čitanje priča za djecu. Još uvijek nije jasno kakva će biti njhova uloga u virtualnim školama.

„Još uvijek ne znam šta će oni raditi“, rekao je prof.Mitra.

On smatra da je ključni dio projekta dozvoliti djeci da se samoorganiziraju. Neće biti nikakvih rasporeda ni programa i veliki dio procesa učenja će zavisiti na odlukama djece.

„Prvi dan ćemo pustiti unutra 300 djece kada će u učionici nastati pakao. Međutim, postepeno će se djeca početi samoorganizirati“, kaže on.

Model škole potiče još iz 1999. kada je prof.Mitra započeo projekat „rupa u zidu za kompjuter“ u sirotinjskim četvrtima u Indiji. Kompjuteri su stigli bez ikakvih uputa i ostavljeni su djeci da ih sama istraže. Način na koji su djeca razvila svoje sposobnosti je zadivio prof.Mitru. On očekuje da će se sličan obrazac pojaviti i u virtualnim školama.

„Djeca će u prvih nekoliko sedmica pomahnitati sa igricama. Jedno dijete će otkriti Paint i proslijediti ga ostalima. Nakon četiri mjeseca će otkriti Google“, kaže on.

Djeca neće biti unaprijed upozorena na moderatore, ali u određenom trenutku u prvih nekoliko sedmica, moderator će se pojaviti na velikom ekranu.

„Moderatori će biti u prirodnoj veličini jer to je jako važno za djecu. Biti će zanimljivo promatrati njihove reakcije“, rekao je prof.Mitra.

Jedino pravilo u školi će biti vrijeme njenog zatvaranja.

„Škola će se zatvarati sa zalaskom sunca jer bi me inače sve majke napale“, kaže on.

Prof.Mitra je već razgovarao sa majkama malog sela Korakati i većina njih je bila zbunjena onim što on pokušava postići, a jedna je, kaže Mitra, mislila da će djecu podučavati duhovi.
XS
SM
MD
LG