Dostupni linkovi

Orban u Hrvatskoj, najviše oko energetike


Odnosi su dobri, osim jednog trna oko kojega se gnoji meso, opisao je Orban metaforom odnose Zagreba i Budimpešte
Odnosi su dobri, osim jednog trna oko kojega se gnoji meso, opisao je Orban metaforom odnose Zagreba i Budimpešte

Mađarski premijer Viktor Orban u službenoj je posjeti Hrvatskoj. Hrvatska strana zadovoljna je mađarskom potporom za ulazak u šengensku zonu, a mađarski premijer povodom hrvatske potjernice za šefom mađarskog MOLA zbog korupcije kaže da je to pravno pitanje, a da se kod njih politika ne upliće u pravo. Europska unija već dulje vrijeme upozorava da je u Mađarskoj pravosuđe pod kontrolom vlasti.

Otvorena pitanja između dvije zemlje ne bi trebala ometati razvoj dobrih odnosa u drugim područjima, poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković nakon susreta sa mađarskim kolegom Viktorom Orbanom. Jedno od područja gdje postoje otvorena pitanja je energetika – hrvatska želja da otkupi od mađarske naftne kompanije MOL 48,5 posto dionica, nakon što već godinama hrvatska Vlada nije zadovoljna ponašanjem Mađara.

„Što se stajališta hrvatske Vlade tiče, ona su nepromijenjena. Ključno je da je u konačnici bitno postići dogovor oko cijene. Predstoje dodatni razgovori, a naš je cilj da – dok do takvog dogovora ne dođe – međusobni odnosi između dioničara i ukupno funkcioniranje kompanije budu kvalitetni i bolji“, kazao je Plenković.

Ako dvije strane ne mogu surađivati, neka Hrvatska otkupi MOL-ov dio u INI, suglasan je mađarski premijer Viktor Orban: „To je savjet koji mi možemo dati. Sve ostalo je interkompanijsko pitanje.“

Odnosi su dobri, osim jednog trna oko kojega se gnoji meso, opisao je Orban metaforom odnose Zagreba i Budimpešte. Je li taj trn hrvatska tjeralica za predsjednikom uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem, čije izručenje traže Hrvatska, ali i Sud pravde EU, zbog hrvatske optužnice da je platio 10 milijuna eura bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu da prepusti MOL-u upravljačka prava u INI, a čije izručenje Mađarska odbija, pitali su novinari mađarskog premijera

„Mi to smatramo pravnim pitanjem, a kod nas se politika ne miješa u pravosuđe“, rekao je.

Inače Europska unija posljednjih godina vrlo oštro kritizira Orbana za ozbiljno ugrožavanje načela parlamentarne demokracije u Mađarskoj, među ostalim i izravnom političkom kontrolom nad pravosuđem.

Hrvatska je konačno krenula u izgradnju terminala za ukapljeni plin (LNG) na otoku Krku u sjevernom Jadranu, što bi omogućilo otvaranje još jednog energetskog dobavnog pravca Hrvatskoj i drugim zemljama srednje i jugoistočne Europe. Hrvatska tu računa da će Mađarska zakupiti dio kapaciteta.

„Mi smatramo da će u sljedećim danima biti nastavljeni razgovori na razini resornih ministara koji su zaduženi za pitanja energetike, i očekujemo tu jedan pozitivan dogovor koji bi omogućio realizaciju projekta“, kazao je Andrej Plenković.

Orban je odgovorio kako oni sada nabavljaju prirodni plin iz Rusije, grade nuklearnu elektranu i investiraju u solarnu energiju, planiraju dovesti ukapljeni plin iz Rumunjske, a mogu ga kupiti i u Slovačkoj, a to je sve – kaže – jeftinije nego nabava plina preko LNG terminala na Krku.

„Ja se posve slažem sa gospodinom predsjednikom hrvatske Vlade da taj terminal ima regionalnu važnost, međutim što se tiče mađarskih donositelja odluka, to nije na prvom mjestu. Na prvom mjestu je cijena“, istakao je Orban.

Mađarska strana najavila je svoju potporu hrvatskom zahtjevu za ulazak u šengenski sustav, a razmatra se i otvaranje više novih graničnih prijelaza između dvije države. O uklanjanju visoke metalne ograde koju je Mađarska zbog migranata digla na granici prema Hrvatskoj nije bilo riječi.

Orban večeras sudjeluje na večeri za sudionike Summita srednjeeuropskih zemalja, ali se potom vraća u Budimpeštu. Mađarsku će na summitu zastupati ministri vanjskih i unutarnjih poslova.

Nevladine udruge za ljudska prava zatražile su od premijera Plenkovića da tijekom susreta sa Orbanom osudi mađarsku politiku kršenja ljudskih prava. „Premijer Orban je populistički i autokratski političar koji pod krinkom zaštite nacionalnih interesa i kršćanske kulture od Mađarske želi napraviti zatvoreno i nedemokratsko društvo u kojem će se on i njegova oligarhija moći nastaviti neometano bogatiti korupcijom, pogodovanjem i otimanjem javnih dobara. Premijer Orban i njegova stranka FIDESZ proveli su u Mađarskoj niz politika kojima su sustavno potkopali temelje demokratskog uređenja zemlje i društva te pretvorili zemlju u bolesnu demokraciju.

Orbanove vlade sustavno su uništile neovisnost mađarskog pravosuđa, nasrnule na neovisno novinarstvo i medije, kriminalizirale i šikanirale mađarske građane koji su beskućnici te se nehumano i prutupravno odnosile prema izjeglicama i tražiteljima azila,“ stoji u priopćenju koje su potpisali Kuća ljudskih prava Zagreb, Centar za mirovne studije, Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske – CROSOL, GONG i Inicijativa Dobrodošli!

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG