Dostupni linkovi

Nevladine organizacije objavile kako pomoći vijetnamskim radnicima u Srbiji


Detalj iz kampa u kojem su do nedavno boravili vijetnamski radnici
Detalj iz kampa u kojem su do nedavno boravili vijetnamski radnici

Organizacije i kolektivi iz Zrenjanina, Beograda i Novog Sada koji učestvuju u prikupljanju i distribuciji solidarne pomoći radnicima Linglonga iz Vijetnama, saopštile su u ponedeljak, 22. novembra, detalje o načinima na koje građani mogu pomoći u sakupljanju i distribuciji za vijetnamske radnike.

Nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava objavile su 14. novembra da oko radnika iz Vijetnama koji rade na izgradnji kineske fabrike guma "Linglong" na severozapadu Srbije živi u barakama u blizini gradilišta u nehumanim uslovima, a neki od njih koji su želeli da se vrate kući to nisu mogli da učine, jer im je poslodavac po dolasku oduzeo pasoše.

U međuvremenu, poslodavac im je, pod pritiskom javnosti, vratio pasoše, a radnici su preseljeni iz neuslovnih baraka.

Aktivisti izbavili vijetnamskog radnika iz kineske fabrike u Zrenjaninu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:56 0:00

U saopštenju grupe nevladinih organizacija se navodi da se više ne prikuplja garderoba za radnike, te da će novi poziv uputiti ukoliko bude potrebe za dodatnom obućom i odećom.

U Zrenjaninu i Beogradu prikupljaju se hrana i novčane donacije, dok se u Novom Sadu prikuplja hrana i sredstva za higijenu.

“Hranu ne distribuiramo svakodnevno, uslove za čuvanje nemamo, a nismo sigurni ni da li radnici imaju frižidere. Ono što znamo jeste da imaju mogućnost da kuvaju, pa tako pored nekvarljive hrane koja se može pripremati, donosite onu koja je suva ili konzervirana”, navodi se u saopštenju.

Građani u Zrenjaninu mogu doneti donacije u prostorijama Zrenjaninskog socijalnog foruma, na adresi Dr Jovana Cvijića 8a, utorkom 10-14h, četvrtkom 12-17h i subotom 10-14h.

U Beogradu se sredstva prikupljaju u Društvenom centru Oktobar, u Ulici Strahinjića Bana 33, od 22. do 26. novembra, svakog dana osim nedeljom, od 17h do 23h.

Punkt u Novom Sadu organizovan je u prostorijama Crne kuće 13, u Ulici vojvode Bojovića 13, radnim danima od 10 do 19h, a subotom od 10h do 15h, do 27. novembra.

Takođe, dodaje se u saopštenju, postoji mogućnost za doniranje novca koji će se koristiti u skladu sa potrebama radnika na vodu i hranu. Donacije se mogu uplatiti na račun organizacije Solidarna kuhinja: 160-6000001211075-56 (svrha uplate: Solidarnost sa vijetnamskim radnicima) ili posredstvom Paypala.

Novac se može ostaviti i lično u prostorijama Društvenog centra Oktobar u Beogradu.

Šest poslanika Evropskog parlamenta saopštili su 19. novembra da su "zgroženi izveštajima o navodnoj trgovini ljudima u svrhu radne eksploatacije u Srbiji".

"Nalazi sa terena daju užasnu sliku - sliku modernog ropstva na granicama Evropske unije (EU)", navodi se u pismu objavljenom na sajtu poslanice Zelenih u Evropskom parlamentu Viole von Cramon.

Kineska kompanija Linglong potvrdila je za RSE 18. novembra da su vijetnamski radnici uključeni u projekat izgradnje fabrike u Zrenjaninu angažovani od strane jednog od njihovih izvođača radova, kompanije China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction.

Iz te kompanije nisu odgovorili na pitanja RSE o uslovima pod kojima su vijetnamski radnici angažovani na gradilištu Linglonga.

Nevladine Inicijativa A11 i ASTRA su 15. novembra uputile zvaničnu prijavu "potencijalne trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije" nadležnim organima u Srbiji.

XS
SM
MD
LG