Dostupni linkovi

Vijesti iz ovosedmičnog programa Na vratima Evrope


Članovi Evropskog parlamenta
Članovi Evropskog parlamenta
Parlamentarna skupština Vijeća Evrope poziva međunarodnu zajednicu i zemlje bivše Jugoslavije da preduzmu sve mjere kako bi pred lice pravde bili izvedeni svi odgovorni za počinjene ratne zločine, navodi se u Nacrtu rezolucije koju će PS VE razmatrati u srijedu, 26. januara.

U Nacrtu rezolucije, pod nazivom "Obaveza članica VE da sarađuju u procesuiranju ratnih zločina" izvjestioca Miljenka Dorića, pozdravlja se i napredak u državama bivše Jugoslavije u borbi protiv nekažnjivosti odgovornih za ratne zločine.

sim ove rezolucije, PS VE će sljedeće nedjelje na zimskom zasjedanju razmatrati i Prijedlog rezolucije Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i još dvije rezolucije u vezi zemalja bivše Jugoslavije.

Sanino u posjeti BiH

Zamjenik generalnog direktora u Generalnoj direkciji Evropske unije (EU) za proširenje Stefano Sannino počinje višednevnu posjetu BiH u okviru koje će se sastati sa članovima Predsjedništva BiH i čelnicima bh. političkih stranaka u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru radi političkih konsultacija na visokom nivou o ključnim pitanjima u vezi odnosa BiH i EU.

„Budućnost BiH je zasigurno u evropskoj porodici naroda“
- izjavio je Saninno, koji će u BiH boraviti do 28. januara.

Odložena rasprava evropskih ministara o BiH


Rasprava ministara spoljnih poslova Evropske unije o BiH, okvirno najavljena za januar u Vijeću EU, pomjerena je za februar ili možda mart, potvrdila je za agenciju Srna Maja Kocijančić, portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton.
Zastava EU, foto: Midhat Poturović

U decembarskim zaključcima Vijeća EU, bosanskohercegovački lideri su pozvani na zajedničku viziju BiH i što skorije formiranje vlasti sa programom čiji su ključni dio evropske reforme. Bosna i Hercegovina je, prema izvještajima Evropske komisije, zabilježila ograničeni napredak u reformi javne uprave, osnovna je ocjena Upravnog odbora Fonda za reformu javne uprave BiH.

Kada je u pitanju provedba Akcionog plana 1 iz Strategije reforme javne uprave, Semiha Borovac, koordinatorica za reformu javne uprave BiH, naglašava da ukupna implemetacija tog plana iznosi oko 50 posto:

„Prema izvještajima Evropske komisije, to je još uvijek nedovoljan napredak u BiH. EK uglavnom bilježi jedan ograničeni rast napretka reforme javne uprave. Ono što će posredno uticati na smanjenje broja državnih službenika jeste olakšavanje određenih procedura putem informatizacije jer smo, također, od 2011. – 2013. godine predvidjeli da uvedemo, na primjer, e-poresku prijavu, e-registraciju vozila.“


Republika Srpska je do sada ispunila oko 54 posto aktivnosti iz navedenog akcionog plana, država BiH 46, Federacija BiH 43 i Distrikt Brčko, koji je do sada bio prvi, sada je u procentima ispunio 53 posto aktivnosti. Koordinatorica za reformu javne uprave iz RS-a, Stojanka Ćulibrk, kazala je da je ključni prioritet Vlade RS-a stvaranje dobre uprave koja će osigurati visoki kvalitet usluga za građane:

„Ja vjerujem da, ukoliko želimo da pružamo kvalitetne usluge našim građanima, ako već i ima viška, da će onda taj višak biti neznatan.“


Koordinatorica za ovu refomu iz FBiH Mirsada Jahić podsjetila je da postoji cijeli paket mjera kako bi se reformisala javna uprava. Koliko bi ona trebala imati zaposlenih, već je teže odrediti:

„Koliko je realan broj potrebnih izvršilaca, to je tema neke dublje analize, koju će sigurno raditi i neka buduća vlada i Ministarstvo pravde kao resor zadužen za tu oblast.“

I koordinator za reformu javne uprave iz Distrikta Brčko, Mato Lučić, istakao je da javna uprava mora biti servis građana, uz jasnu poruku:

„U budžetu za ovu godinu nema nijednog novog radnog mjesta u Brčko Distriktu.“


*****
Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 sati samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autor programa: Gordana Sandić-Hadžihasanović)
XS
SM
MD
LG