Dostupni linkovi

Strategija za ekonomsku i financijsku krizu


Hido Biščević, Foto: Midhat Poturović
Hido Biščević, Foto: Midhat Poturović
Glavni sekretar Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Hido Biščević i njegova zamjenica, ujedno šefica stručnog tima, Jelica Minić predstavili su u Sarajevu trogodišnju strategiju ove organizacije.

Strategija i program za period 2011. - 2013. osmišljeni su tako da odgovore na potrebe regiona i pruže dodatnu vrijednost suradnji u jugoistočnoj Evropi u oblastima od zajedničkog interesa, istaknuto je tokom prezentacije ovog dokumenta .

Strategija Vijeća, koje okuplja dvanaest zemalja jugoistočne Evrope, dobila je podršku svih šefova i vlada iz procesa saradnje, a pripremljena je u bliskoj saradnji sa Evropskom komisijom.

Biščević kaže da je Strategija okrenuta konkretnim projektima koji predstavljaju odgovor na ekonomsku i financijsku krizu.

„Područje koje je do prije dvije-tri godine bilo najdinamičnije u pogledu tržišnih aktivnosti, financijskih aktivnosti, investicija itd., odjednom se suočilo sa tim cunamijem krize, koji je pokazao velike, ne samo dnevne probleme nacionalnih ekonomija, nego i duboke strukturalne probleme – opet bez obzira je li netko u Evropskoj uniji ili nije. U tom smislu je veliki dio ove Strategije i ovog radnog programa za sljedeće tri godine okrenut upravo konkretnim projektima koji – naravno, uz snažan angažman vlada naše regije – mogu u velikoj mjeri uzvratiti na efekat krize,“
kazao je on.

Vrijeme dijaloga u regiji

Minić je navela konkretne projekte – od prenosa Investicione komisije za jugoistočnu Evropu sa Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju na Vijeće za regionalnu saradnju, do izrade studije izvodljivosti u razvoju avioprevoza.

RCC će u toj trogodišnjoj strategiji dalje raditi na jačanju saradnje u oblasti pravosuđa i tužilaštava u regionu. Takođe, mi podržavamo postojeće inicijative vezane za borbu protiv korupcije

„Imamo zatim domen infrastrukture i energetike. Tu imamo jedan vrlo važan projekt održivog razvoja energetskog sektora, posebno vezano za lokalni nivo. Zatim, RCC je uključen u izradu strategije za dunavski region, podunavski region. RCC će u toj trogodišnjoj strategiji dalje raditi na jačanju saradnje u oblasti pravosuđa i tužilaštava u regionu. Takođe, mi podržavamo postojeće inicijative vezane za borbu protiv korupcije,“
rekla je Minić.

Izrada Strategije dolazi u vrijeme politike približavanja i otvaranja dijaloga u regiji, kaže Biščević.

„Naravno, regija je i dalje suočena sa cijelim nizom nasljeđenih, neriješenih i otvorenih pitanja, od kojih neka imaju strateški utjecaj na ukupnu perspektivu regije ili mogu imati, ali, sa stanovišta našega Vijeća, a naravno i sa stanovišta interesa, ja mislim, svakog dobronamjernog građanina bilo koje zemlje ovog dijela Evrope, ta politika popuštanja i politika otvaranja dijaloga itd., koegzistencije svih tih razlika koje postoje u ovom dijelu Evrope, otvara nadu da će se onda moći lakše dogovarati – ne samo o tim o tim otvorenim političkim pitanjima, nego da će se moći lakše dogovarati i konkretna ekonomska suradnja na dobrobit svih građana svake pojedine zemlje ovog dijela Evrope,“ navodi Biščević.

Iz Vijeća za regionalnu saradnju u jugoistočnoj Evropi poručuju bh. političarima, te poslovnoj zajednici, da se snažnije angažuju u novim projektima.

*****
Ostali tekstovi iz ovosedmičnog programa Na vratima Evrope:
Finci: Potrebno što prije primjeniti odluku iz Strazbura

******
Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 časova samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autor programa:
Gordana Sandić-Hadžihasanović)
XS
SM
MD
LG