Dostupni linkovi

Skup eksperata o izradi regionalne strategije


Hidajet Biščević
Vijeće za regionalnu saradnju u Sarajevu danas organizuje skup eksperata o "izradi regionalne strategije istraživanja i razvoja za Zapadni Balkan".

Riječ je o radnom nastavku ministarske konferencije koju su 24. aprila ove godine u Sarajevu organizovali Sekretarijat RCC-a i Češka Republika.

Zamjenica generalnog sekretara RCC-a Jelica Minić, koja je zvanično otvorila sastanak u Sekretarijatu Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), u Sarajevu, rekla je novinarima da ulaganjima i zajedničkim radom na istraživanjima i razvoju smatraju da se može bitno unaprijediti ekonomsko-socijalni razvoj u regionu.

Najavljena su izlaganja šefa programa pri Generalnoj direkciji za proširenje Evropske komisije Henk Vissera i višeg ekonomiste u Odjelu za razvoj finansijskog i privatnog sektora Svjetske banke (WB) Paula Guilherme Correa.

Paulo Guilherma Correa, između ostalog, je kazao kako WB namjerava vidjeti kako može pomoći ovoj inicijativi RCC-a, a s obzirom na to da WB želi pružati što veći doprinos inovacijama koje utiču na ekonomski razvoj zemalja.

Skupu prisustvuju stručnjaci iz ministarstava nauke i istraživanja iz zemalja članica RCC-a iz jugoistočne Evrope (JIE), uključujući Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Crnu Goru, Srbiju, Makedoniju i UNMIK/Kosovo, te članovi naučnih institucija iz regije i predstavnici međunarodnih organizacija.

Očekuje se da na skupu bude uspostavljeno koordinaciono tijelo projekta koje će biti zaduženo za izradu strategije istraživanja i razvoja za Zapadni Balkan.

Generalni sekretar Vijeća Hidajet Biščević pojašnjava za RSE zbog čega je saradnja zemalja regiona u mnogim oblastima neminovna:

Svakog gosta pet minuta dosta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:28 0:00


U aprilu su na skupu koji je organizovalo Vijeće za regionalnu saradnju u Sarajevu ministri vanjskih poslova Češke Karel Švarcenberg (Schwarzenberg), Francuske Bernar Kušner (Bernard Kouchner) i Švedske Karl Bilt (Carl Bildt) naglasili da regionalna saradnja pomaže integracijama, te da zemlje regije moraju ujediniti napore kako bi što prije postale članice evropske porodice.

Ministar vanjskih poslova zemlje koja predsjedava Unijom, Švedske, Karl Bilt izjavio je tom prilikom kako Evropa očekuje da potencijalne članice imaju dobru regionalnu saradnju.

“Svaka zemlja će uvoditi reforme prema svojim nastojanjima i specifičnostima, ali je zajednički cilj regiona isti - približavanje EU. Saradnja je važna u onoj mjeri u kojoj zemlje zajedno uspijevaju da se mobiliziraju za konkretne projekte, ideje koje se mogu realizovati. Saradnja znači i prevazilaženje prepreka, problema, ali i predrasuda iz prošlosti, a svi znaju da se to može - i mora. Kad pogledamo šta je urađeno u regiji ili u ovoj zemlji koja je izašla iz rata prije 14 godina, posao koji je urađen bio je mnogo teži od onoga što tek predstoji na putu ka EU. Stoga očekujemo brzinu i efikasnost u ispunjavanju uslova, a ja sam uvjeren da podrška koju su zemlje regiona imale tokom francuskog i češkog predsjedavanja EU neće izostati ni kada Švedska bude predsjedavajuća“, rekao je Bilt, koji je bio i prvi visoki predstavnik u BiH.

Vijeće za regionalnu saradnju

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) osnovano je u februaru 2008. godine, kao nasljednik Pakta stabilnosti za Jugoistočnu Evropu. Vijeće je operativno tijelo Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) i predstavlja centralno mjesto regionalne saradnje. Ono djeluje i kao forum za stalnu uključenost međunarodne zajednice angažovane u regiji. Vijeće za regionalnu saradnju čini 45 zemalja, organizacija i međunarodnih finansijskih institucija. Vijeće ima Generalni sekretarijat sa sjedištem u Sarajevu i Ured za vezu sa evropskim i evroatlantskim institucijama u Briselu.
XS
SM
MD
LG