Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Regionalna saradnja pomaže integracijama


Carl Bildt, Hido Biščević,Bernard Kouchner na skupu u Sarajevu, Foto: Midhat Poturović

Ministri vanjskih poslova Češke Republike Karel Švarcenberg (Schwarzenberg), Republike Francuske Bernar Kušner (Bernard Kouchner) i Kraljevine Švedske Karl Bilt (Carl Bildt), tokom dvodnevne posjete Sarajevu, naglasili su da je mjesto Zapadnog Balkana u EU, te da BiH mora preduzeti dodatne napore na ispunjavanju evropskih standarda.

Oni su također naglasili da regionalna saradnja pomaže integracijama, te da zemlje regije moraju ujediniti napore kako bi što prije postale članice evropske porodice. Šef diplomatije Češke - zemlje predsjedavajuće EU, i Švedske - koja će predsjedavanje preuzeti 1. jula, izrazili su spremnost da pomognu na tom putu.

Regionalna saradnja balkanskih zemalja veoma je važna u procesu ispunjavanja uslova, sprovođenju reformi i približavanja evropskim standardima, poruka je šefova diplomatije Švedske, Češke i Francuske. Njihova posjeta BiH znak je da EU nije odustala od podrške da se evropski procesi dovedu do kraja, napominje ministar vanjskih poslova Švedske Karl Bilt, prvi visoki predstavnik u BiH:

Carl Bildt, Foto: Midhat Poturović
„Ono što Evropa prakticira je integracija zemalja u jednu evropsku porodicu, ali očekuje i da potencijalne članice imaju dobru regionalnu saradnju. Naravno, svaka zemlja će uvoditi reforme prema svojim nastojanjima i specifičnostima, ali je zajednički cilj regiona isti - približavanje EU. Saradnja je važna u onoj mjeri u kojoj zemlje zajedno uspijevaju da se mobiliziraju za konkretne projekte, ideje koje se mogu realizovati. Saradnja znači i prevazilaženje prepreka, problema, ali i predrasuda iz prošlosti, a svi znaju da se to može - i mora. Kad pogledamo šta je urađeno u regiji ili u ovoj zemlji koja je izašla iz rata prije 14 godina, posao koji je urađen bio je mnogo teži od onoga što tek predstoji na putu ka EU. Stoga očekujemo brzinu i efikasnost u ispunjavanju uslova, a ja sam uvjeren da podrška koju su zemlje regiona imale tokom francuskog i češkog predsjedavanja EU neće izostati ni kada Švedska bude predsjedavajuća.“

Šef francuske diplomatije Bernar Kušner, nakon niza sastanaka sa bh. zvaničnicima, poručio je da BiH treba pozitivan politički dijalog, da bh. političari moraju biti spremni na kompromis, spremni ponekad načiniti i ustupak - i tako korak po korak otvarati vrata Evropske unije provodeći reforme koje je Evropa zacrtala. Komentarišući nemogućnost dogovora bh. političara oko važnih pitanja, pod izlikom da su interesi nekog naroda ugroženi ukoliko se napravi kompromis, Kušner podsjeća koliko je važan jedinstven stav građana:

Bernard Kouchner, Foto: Midhat Poturović
„Narod mora biti zajedno ako hoćete u EU. Kroz jedinstvo građana u nastojanju da se uvedu evropski standardi lakše se postiže cilj.“

Upitan da li međunarodna zajednica i njegova zemlja imaju odgovor na blokade i sukobe u BiH, šef francuske diplomatije odgovorio je da magična formula ne postoji, ali da lideri u BiH treba uporno da rade na rješavanju sukoba i otklanjanju blokada. Kušner smatra da je za BiH poželjno da nesuglasice rješava dijalogom i pregovorima, a da bonska ovlaštenja visokog predstavnika mogu biti samo posljednje sredstvo.

„Nećemo prihvatiti da iko ugrožava mir, stabilnost i integritet BiH“, poručio je ministar vanjskih poslova Francuske.

Češki šef diplomatije Karl Švarcenberg smatra da EU, bez obzira na razlike u dinamici ispunjavanja uslova za članstvo u EU, ovaj region i dalje doživljava kao cjelinu:

Bernard Kouchner, Karel Schwarzenberg i Hido Biščević, Foto: Midhat Poturović
„Često sam čuo da postoji neki strah kako bi Evropa ovdje željela obnoviti neku Jugoslaviju. To nije istina. Dok mi u centralnoj Evropi sarađujemo, dok baltičke ili nordijske zemlje sarađuju, zemlje BENELUX-a ako hoćete, nema razloga da ne sarađuju i zemlje ex Jugoslavije. To je naročito važno za ekonomiju jer je to jedan od ciljeva kako regionalne tako i evropske saradnje.“

Ministri vanjskih poslova Češke, Francuske i Švedske uputili su poruku i bh. vlastima koja se može svesti na upozorenje da vrijeme ističe, te da se obaveze i postavljeni uslovi moraju brže ispunjavati jer BiH počinje gubiti korak s ostalim zemljama u regionu. Ministar Češke Švarcenberg:

„Mi zaista razumijemo koje vi posebne teškoće imate kada su u pitanju vrlo različite institucije kroz koje se radi zahvaljujući ustavnom okviru koji imate. Naravno, nije na nama da vam kažemo ni kako ni šta trebate sa svojim ustavom da radite, ali mislimo da postoje koristi od pojednostavljivanja onoga što ustav uspostavlja kao okvir. Ono što mogu reći iz iskustva svoje zemlje je da što vam je vlast jednostavnija, to vam je korupcija manja. Na tome treba raditi. I postoji još jedna stvar, a to je da konačne odluke morate sami donositi i da imate povjerenja jedni u druge, u ovu zemlju, da jedan entitet vjeruje drugom. Vi to možete, ali trebate krenuti hrabro i odvažno.“


Evropska trojka na kraju poručuje da je približavanje EU ključ stabilnosti ovog regiona ali i budućeg prosperiteta.
  • 16x9 Image

    Mirna Sadiković

    U novinarstvu je od 1994. Na Tuzlanskoj televiziji stiče prva novinarska iskustva kao reporter, a potom radi i kao urednik do 1999. Radila je na OBN televiziji, u sarajevskoj redakciji "Nezavisnih novina", a 2001. postaje dio ekipe Radija Slobodna Evropa. Obrađuje političke i ekonomske teme.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG