Dostupni linkovi

Vijeće sigurnosti UN-a podržalo napore Guterresa u potrazi za mirom u Ukrajini


Vijeće sigurnosti UN-a, New York, SAD, 5. april 2022.
Vijeće sigurnosti UN-a, New York, SAD, 5. april 2022.

Vijeće sigurnosti UN-a, uključujući Rusiju, usvojilo je izjavu u kojoj se izražava "snažna podrška" naporima generalnog sekretara Antonija Guterresa da nađe mirno rješenje za "spor" u Ukrajini.

To je prva izjava koju je ovo najmoćnije tijelo UN-a usvojilo od kada je Rusija počela invaziju na Ukrajinu 24. februara.

U izjavi, koju su sastavile Norveška i Meksiko, izražena je duboka zabrinutost oko održavanja mira i sigurnosti u Ukrajini i "podsjeća se da su svi članovi zemalja članica poduzeli, prema Povelji UN-a, obavezu da riješe međunarodne sporove mirnim putem".

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Generalni sekretar Antonio Guterres postigao je sporazum sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim o evakuaciji civila u, prije svega, opkoljenom južnom lučkom gradu Mariupolju, i posljednjem uporištu ukrajinskih snaga u čeličani Azovstal, u kojoj stotine civila žive u podzemnim bunkerima.

UN i Međunarodni komitet crvenog križa proveli su dvije uspješne evakuacije iz Mariupolja i okolnih oblasti do sada i sada pokušavaju da organiziraju treću evakuaciji iz čeličane.

XS
SM
MD
LG