Dostupni linkovi

Podrška Vijeća ministara BiH za priznavanje diploma i poslovnih kvalifikacija


Vijeće ministara BiH, Sarajevo, 23. februar 2023. godine
Vijeće ministara BiH, Sarajevo, 23. februar 2023. godine

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (BiH) podržalo je sprazume potpisane u okviru Berlinskog procesa o priznavanju diploma i poslovnih kvalifikacija u zemljama Zapadnog Balkana, dok sporazum o kretanju samo sa ličnim kartama ostaje još uvijek bez političke podrške.

Ministri su u srijedu 19. aprila usvojili informaciju o sporazumima o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, dentalne medicine i arhitekata, saopćeno je nakon sjednice Vijeća ministara BiH.

"To je vrlo važan proces za široko regionalno tržište i sada će usvojena informacija biti poslana Predsjedništvu BiH", kazao je Feni ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

Nako Predsjedništva BiH ostaje da sporazume ratifikuje državni parlament.

Konaković je kazao da se nada da će uskoro biti riješeno i pitanje kretanja s ličnim kartama. Naglasio je da se za to još čeka politička saglasnost te da će time biti omogućena mobilnost ljudi, usluga i roba.

"Ova tema se analizira i s političke strane, vjerovatno kolege iz Republike Srpske čekaju još uvijek odluku Srbije, u kojoj odluke o tome trebaju biti ratificirane u njihovom parlamentu", kazao je.

Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija potpisale su 3. novembra 2022. godine tri sporazuma - o međusobnom priznavanju ličnih karata, univerzitetskih diploma i profesionalnih kvalifikacija.

Da bi primjena počela neophodno je da dokumente u roku od 18 mjeseci ratificiraju parlamenti u svakoj od država.

Ratifikaciju Sporazuma o slobodi kretanja s ličnim kartama na Zapadnom Balkanu zaustavili su politički predstavnici iz entiteta Republika Srpska u Vijeću ministara BiH.

Cijeli proces koji bi omogućio građanima, prije svega BiH i Kosova da putuju bez viza, u pitanje je doveo Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske (RS) i SNSD-a.

On je 28. februara najavio kako ministri iz tog bh. entiteta u Vijeću ministara BiH neće glasati za sporazum, navodeći da BiH nije i nikad neće priznati nezavisnost Kosova, a priznanju se protive i ostale parlamentarne stranke sa sjedištem u RS-u.

BiH je, osim Srbije, jedina zemlja u regiji koja ne priznaje nezavisnost Kosova.

Za putovanje građana Kosova u BiH potrebna je viza koja se "izdaje samo u izuzetnim slučajevima" uz potpis ministra vanjskih poslova BiH. Zahtjevi za bh. vize mogu se podnijeti u Skoplju, Podgorici i Beogradu.

Berlinski proces je uspostavljen 2014. godine na inicijativu bivše nemačke kancelarke Angele Merkel.

Inicijativa služi kao platforma za saradnju na visokom nivou između visokih zvaničnih predstavnika zapadnobalkanske šestorke, koju čine Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Severna Makedonija i Srbija. Fokus joj je stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta.

XS
SM
MD
LG