Dostupni linkovi

Vijeće UN-a izglasalo rezoluciju o istraživanju zločina u Ukrajini


Masovne grobnice i na stotine mrtvih civila otkriveni su u Buči i drugim gradovima oko Kijeva nakon povlačenja ruske vojske

Vijeće Ujedinjenih nacija velikom većinom odobrilo je rezoluciju o pokretanju istrage o navodima o zlostavljanjima ruskih vojnika u područjima Ukrajine koja su privremeno držali pod kontrolom.

Za usvajanje rezolucije glasala su 33 člana, dok su Kina i Eritreja bile protiv. Dvanaest zemalja bilo je suzdržano.

U rezoluciji se navode očiti slučajevi mučenja, seksualnog nasilja, pucnjava, zajedno sa drugim zločinima koje je dokumentovao tim UN-a koji je bio na terenu.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet koja se nalazi na čelu Vijeća rekla je ranije da je na hiljade leševa pronađeno u regiji Kijeva nakon povlačenja ruskih snaga, što može da bude dokaz ratnih zločina.

Bachelet je rekla da vlasti rade na provjeravanju kršenja jer se rat Rusije protiv Ukrajine, pojačava.

“Razmjeri nezakonitih ubistava, uključujući naznake pogubljenja u područjima sjeverno od Kijeva, su šokantni”, rekla je ona.

Hilajde više civila ubijeno je u Ukrajini tokom gotovo 11 sedmica rata no što to pokazuju službeni podaci Ujedinjenih nacija rekla je ranije šefica Misije UN-a za praćenje ljudskih prava u zemlji. Prema dosada dostupnim podacima UN-a u Ukrajini je ubijeno 3.381 osoba.

Tim UN-a koji uključuje 55 promatrača u Ukrajini rekao je da se većina smrtnih slučajeva dogodila upotrebom eksplozivnog oružja sa širokim područjem uticaja kao što su projektili i zračni napadi.

Masovne grobnice i na stotine mrtvih civila otkriveni su u Buči i drugim gradovima oko Kijeva nakon što su se povukle ruske trupe.

UNHCR je 12. maja osudio zločine koje su zabilježili stručnjaci na područjima koja su bila pod ruskom okupacijom i zatražili da humanitarni radnici mogu dobiti pristup ljudima koji su odvedeni iz Ukrajine u Rusiju od početka invazije u februaru. Također su citirali navode da su mnogi bili prisiljeni da odu u Rusiju.

Od početka rata u Ukrajini gotovo 5,5 miliona osoba pobjeglo je iz zemlje od straha ruske invazije. Pored toga prema procjenama UN-ove agencije za migracije oko osam miliona ljudi interno je raseljeno širom Ukrajine.

XS
SM
MD
LG