Dostupni linkovi

Vidošević po privođenju smijenjen s čela Gospodarske komore


Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
Jedan od najdugovječnijih ljudi u hrvatskom javnom životu, u srijedu smijenjeni predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević, uhapšen je zbog sumnje da je iz institucije kojoj je bio na čelu isisao 32 miljuna kuna – nešto preko 4 milijuna eura. Određen mu je jednomjesečni pritvor.

Čovjek koji je bio na čelu Hrvatske gospodarske komore punih 18 godina, kandidat na predsjedničkim izborima 2009 - 2010, kada nije ušao u drugi krug, čovjek koji je nakon normalizacije odnosa Hrvatske i Srbije poveo u Beograd prvu veliku delegaciju hrvatskih privrednika, a jedna srpska novinarka tom ga je prigodom opisala riječima „lep kao greh“, vlasnik impozantne zbirke nekretnina i umjetnina, a da je cijeli radni vijek bio na državnoj plaći – to je tek početak priče o Nadanu Vidoševiću, kojeg se sumnjiči da je bio mozak afere „Remorker“, u kojoj je od 2005. do 2010. godine iz Hrvatske gospodarske komore isisano nešto preko 4 milijuna eura.

Policija pročešljava njegovu vilu i kancelarije, a prigodom pretresa vile nađena je i tajna podrumska prostorija sa umjetninama.

„Predmet je pokrenut. Znate i sami da je kompleksan pa je prerano za bilo kakve komentare“, kaže Vidoševićev odvjetnik Dražen Delač.

O "Hajduku" i cementari

Vidošević je Splićanin, koji je karijeru započeo munjevitim usponom od mlađeg referenta do generalnog direktora splitske cementare, koja je potom početkom devedesetih upola cijene prodana Talijanima, a u prvoj polovici devedesetih vodio je i „Hajduk“.

Vijest o njegovom hapšenju oduševila je Splićane, a tu radost za RSE komentira splitski novinar Damir Petranović:

„Možda se ta sreća najbolje otčitava iz poruke koju je 'Torcida' službeno i javno uputila Nadanu, u kojoj mu želi 'dug život i doživotan zatvor!' Dakle, Splićani su njegovo hapšenje dočekali sa dosta zluradim komentarima, a sad svi jedva čekaju da počne reality show oko njegove imovine , odnosno da se vidi hoće li se njemu uspjeti dokazati krivnja i oduzeti što od tih stotina nekretnina – kuća, bazena, skijališta, jezera i tako dalje.“

U Vidoševićevom mandatu od 1992. do 1996. godine „Hajduk“ je nizao europske uspjehe i gomilao dugove, od kojih se neke otkriva tek danas, podsjeća Petranović.

„Dok je on bio u 'Hajduku', klub praktički nije niti vodio nikakve knjige – poslovalo se potpuno na crno preko računa u inozemstvu. Iz 'Hajduka' je izvučeno minimalno 6 milijuna maraka, a država je oštećena za 55 milijuna kuna neplaćenog poreza. 'Hajduk' jest imao dobre rezultate – naravno, kada se trošilo nemilice! Ali u tom periodu je prodano čak 80 igrača i nitko živ ni do danas niti vjerojatno nikad neće uspjeti saznati koliko je točno novaca u to doba izvučeno iz 'Hajduka'!“

Vidošević je jedno vrijeme bio i na čelu „Kraša“, imovina mu se prostire od imanja sa skijalištem, konjušnicom i umjetnim jezerom u Gorskom kotaru do vila u Dalmaciji i Zagrebu, a nimalo nije nevažno da je bio HDZ-ovac od početka devedesetih do pred par godina, na što je u srijedu u odgovoru na zastupničko pitanje u hrvatskom Saboru podsjetio i ministar znanosti i obrazovanja Željko Jovanović, govoreći o HDZ-u kao stranci koja je opljačkala Hrvatsku.

„A predsjednik vaše stranke koji je bio šef tajnih službi ništa nije vidio, ništa nije čuo i ništa nije znao! To je mantra u Hrvatskoj gospodarskoj komori, to je mantra u HDZ-u. Znači, Hrvatska je opljačkana u ime obitelji HDZ-a, u ime obitelji Sanader, u ime obitelji Vidošević i ostalih obitelji!“ istaknuo je Jovanović.

U utorak tijekom poslijepodneva slučaj je od policije preuzeo dio Državnog odvjetništva koji se bavi korupcijom i organiziranim kriminalom – USKOK.
XS
SM
MD
LG