Dostupni linkovi

Protesti tokom glavne molitve u Iranu


Glavna islamska molitva u Iranu na kojoj je govorio Akbar Hašemi Rafsandžani, 17. jul 2009.

Bivši iranski predsednik Akbar Hašemi Rafsandžani poručio je sa glavne islamske molitve u Teheranu verskim liderima da odagnaju sumnje o rezultatima predsedničkih izbora i oslobode pristalice opozicije uhapšene u postizbornim demonstracijama.

Rafsandžani, član dva moćna religijska tela, održao je molitvu u holu Teheranskog unverziteta pred desetinama hiljada pristalica opozicije i njihovim liderom Mir Hoseinom Musavijem. To je prvi put da je Rafsandžani održao molitvu od spornih izbora 12. juna. Prethodnih nedelja, tzv. tvrdolinijaši iranskog klera držali su molitve pozivajući Irance da se svrstaju uz "vrhovnog lidera" Ali Hamneija i prihvate izbornu pobedu predsednika Mahmuda Ahmadinedžada.

Rafsandžani je pozvao na jedinstvo i praktično osudio drugu stranu da narušava jedinstvo ne pokazujući razumevanje za kontroverze oko izbora, za koje i Ahmadinadžad i Musavi tvrde da su dobili. On je kritikovao one koji su gušili proteste, i dodao da bi trebalo da pokažu saosećanje za uhapšene. Pre molitve na univerzitetu, njega je dočekalo na hiljade pristalica opozicije, uzvikujući između ostalog i "smrt Rusiji" zbog vladinih veza sa Moskvom, a kao pandan fundamentalističkoj poruci "smrt Americi".

* * * * *
Pogledajte amaterski video sa masovnih protesta van Teheranskog univerziteta, gde je bivši iranski predsednik Akbar Hašemi Rafsandžani učetvovao u glavnoj iranskoj molitvi. Protestanti, od kojih su mnogi bili obučeni u zeleno u znak podrške opozicionom pokretu Mira Hoseina Musavija - izgovorili su različite slogane uključujući i "Bog je veliki", "Politički zarobljenici moraju biti oslobođeni", "Iranci mogu umreti, ali neće prihvatiti represiju", kao i "Rusijo, stidi se - ostavi moju zemlju na miru".


Protests During Friday Prayers
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00
XS
SM
MD
LG