Dostupni linkovi

Više od 40 zemalja obvezalo se na koordinaciju dokaza o zločinima u Ukrajini


Obraćanje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na međunarodnoj konferenciji u Hagu 14. jula

Više od 40 američkih i evropskih pravosudnih organa složilo se da će koordinisati istrage o osumnjičenim za ratne zločine u Ukrajini. Odluka dolazi istog dana u kojem je kako su saopštili iz Kijeva od ruskog granatiranja ubijeno 20 osoba u centralnoj Ukrajini, daleko od prve linije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je na međunarodnoj konferenciji da su ruski projektili pogodili dva društvena centra na zapadu Ukrajine, ubivši 20 ljudi, uključujući troje djece, i ranivši mnogo više.

Rusija je više puta negirala umiješanost u ratne zločine i namjerno gađanje civila otkako je izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru. Oni kažu da su pokrenuli "specijalnu vojnu operaciju" kako bi zaštitili one koji govore ruski i iskorijenili opasne nacionaliste. Ukrajina kaže da Moskva vodi ničim izazvan osvajački rat.

"Danas u jutarnjim satima ruske rakete su pogodile naš grad Vinicu, običan, miran grad. Krstareće rakete pogodile su dva društvena objekta, kuće su uništene, medicinski centar je uništen, automobili i tramvaji su (zapaljeni)", rekao je Zelenski putem video linka. "Ovo je čin ruskog terora."

Rusko ministarstvo odbrane nije odmah komentarisalo izvještaje iz Vinice.

U četvrtak je 45 zemalja na konferenciji u Hagu, sjedištu Međunarodnog krivičnog suda (ICC), potpisalo političku deklaraciju o zajedničkom radu na istragama ratnih zločina u Ukrajini.

Oni su takođe obećali 20 miliona evra za pomoć Sudu, kao i kancelariji glavnog tužioca u Ukrajini i naporima Ujedinjenih nacija u podršci.

S obzirom da je sada otvoreno više od 20.000 istraga ratnih zločina i da različite zemlje vode timove, dokazi moraju biti vjerodostojni i organizirani, rekli su zvaničnici.

'Tata, ona je mrtva': Tuga zbog smrti civila u ruskom granatiranju Harkiva
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Ruske snage bombardovale su ukrajinske gradove do ruševina i ostavljale tijela na ulicama gradova i sela koje su okupirali od invazije u februaru. Ukrajina kaže da je poginulo na desetine hiljada civila. Moskva negira odgovornost.

"Dok se ovaj sastanak održava, ruske snage nastavljaju da čine zločine u Ukrajini uz zastrašujući intenzitet", rekao je američki izaslanik Uzra Zeya, koji je prisustvovao sastanku.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

“Svakim danom rastu ratni zločini: silovanja, mučenja, vansudska pogubljenja, nestanci, prisilne deportacije, napadi na škole, bolnice, igrališta, stambene zgrade, silose za žito, objekte za vodu i plin.”

Komesar za pravosuđe Evropske unije, Didier Reynders, napomenuo je da su osumnjičeni za ratne zločine i genocid još uvijek na slobodi zbog sukoba koji datiraju decenijama unazad u mjestima kao što su Ruanda, Darfur, Sirija, Kongo i Balkan.

"Nekažnjivost je ogroman problem", rekao je holandski ministar vanjskih poslova Wopke Hoekstra na konferenciji za novinare, govoreći o ratnim zločinima u Ukrajini i širom svijeta.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Khan rekao je da postoje razlozi za nadu jer više od 40 država sada traži aktivnosti povodom Ukrajine putem suda. Krivični sud je poslao najveći terenski tim u svojoj 20-godišnjoj istoriji da istražuje u Ukrajini.

"U ovakvom trenutku, zakon ne može biti gledalac. Zakon ne može da se udobno zavali u Hagu", rekao je on.

Rusija je povukla svoju podršku Međunarodnom krivičnom sudu 2016. godine nakon što je sud nazvao rusko zauzimanje i aneksiju poluostrva Krim od Ukrajine 2014. godine kao oružani sukob.

Od invazije 24. februara, ukrajinske vlasti osudile su dvojicu ruskih vojnika za ratne zločine.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG