Dostupni linkovi

Više od 30 saveznih američkih država tužilo Google


Ikonice Google Aplikacija
Ikonice Google Aplikacija

Google se u četvrtak suočio s trećom velikom tužbom jer je grupa od 38 američkih saveznih država i teritorija podnijela tužila kompaniju optužujući Google da želi proširiti svoj monopol na pretragu korisnika (search) kako bi dominirali tržištem pametnih zvučnika, televizora i automobila, prenosi Reuters.

Države traže da se njihova tužba konsoliduje s onom koju je Ministarstvo za pravosuđe SAD podnijelo u oktobru, navodi se u izjavi državnog Tužilaštva u Koloradu.

Žalba se fokusira na Googleov pretraživač i oglašavanje na pretraživaču, kao i na ono što su rekli da je Googleov pokušaj da koristi isključujuće ugovore kako bi dominirao novijim tehnologijama. Ovo bi isključilo, na primjer, konkurentsku tehnologiju virtualnog asistenta kao što je Alexa kompanije Amazon.

Optužba se temelji i na zabrinutosti koje su izrazili proizvođač zvučnika Sonos i druge kompanije koje kažu da se Google nepravedno ponašao da bi povećao svoju tržišnu snagu.

"Google sprječava konkurenciju na tržištu glasovnih asistenata da dođu do potrošača koji su povezani preko pametnih automobila, što predstavlja značajan način pristupa internetu u bliskoj budućnosti," rekao je državni tužilac iz Iowe Tom Miller.

Google nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom, dodaje Reuters.

Googleove dionice pale su u četvrtak popodne za 0,8%.

Tehnološki gigant se suočava i sa tužbom savezne vlade kojoj se pridružilo 11 saveznih država i optužilo kompaniju da je nezakonito postupala kako bi zadržali svoju poziciju u pretraživanju i oglašavanju na internetu. U srijedu je grupa republikanskih državnih tužilaštava, predvođenih Teksasom, podnijela odvojenu tužbu usmjerenu na Googleovu dominaciju u digitalnom oglašavanju.

XS
SM
MD
LG