Dostupni linkovi

Više od 1.000 malih zemljotresa pogodilo portugalsko vulkansko ostrvo


Otok Sao Jorge
Otok Sao Jorge

Oko 1.100 malih zemljotresa pogodilo je jedno od portugalskih vulkanskih ostrva u srednjem Atlantiku za manje od 48 sati, što je navelo vlasti da aktiviraju plan za vanredne situacije dok stručnjaci procjenjuju ono što su opisali kao "seizmičku krizu".

Rui Marques, šef seizmo-vulkanskog nadzornog centra CIVISA Azorskog arhipelaga, rekao je Reutersu u ponedjeljak da su potresi, jačine od 1,9 do 3,3, zabilježeni od subote popodne na ostrvu Sao Jorge.

Satelitski snimak seizmičke aktivnosti na otoku
Satelitski snimak seizmičke aktivnosti na otoku

On je rekao da je većina potresa, koji do sada nisu izazvali nikakvu štetu, zabilježena duž vulkanske pukotine ostrva Manadas, koja je posljednji put eruptirala 1808. godine.

Sao Jorge, jedno od devet ostrva koja čine Azore, dom je za oko 8.400 ljudi i dio je centralne grupe arhipelaga, koja uključuje popularne turističke destinacije Faial i Pico, koje su također vulkanske.

Opisujući kao preventivnu mjeru, Luis Silveira, gradonačelnik opštine Velas, u kojoj živi veći dio stanovništva Sao Jorgea, potpisao je u ponedjeljak dokument za aktiviranje plana za vanredne situacije zbog zemljotresa.

Nagli porast seizmičke aktivnosti podsjeća na potrese otkrivene prije erupcije vulkana Cumbre Vieja na španskom ostrvu La Palma prošle godine, nekih 1.400 kilometara jugoistočno od Azora.

Tokom 85 dana trajanja erupcija je uništila hiljade imanja i usjeva.

Međutim, CIVISA tek treba da utvrdi šta bi ova serija potresa mogla značiti.

U saopćenju od nedjelje, regionalni organi civilne zaštite rekli su da su već kontaktirali lokalne gradonačelnike i vatrogasne jedinice i zamolili ih da “budu na oprezu" i pomognu stanovnicima Sao Jorgea ukoliko bude potrebno.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG