Dostupni linkovi

Veze Kovača sa Crnom Gorom: Ostaje dragocjena baština


Podgorica, foto: Savo Prelević
Podgorica, foto: Savo Prelević
Osim što je rođen u Crnoj Gori Mirko Kovač je posebno posljednjih petnaestak godina svojim stvaralaštvom bio prisutan u njoj i bio je dobitnik njenih najznačajnijih državnih priznanja. Koliko je prostor sa koga je potekao bio utkan u njegovo književno djelo i koliko mu je Crna Gora kao piscu, koji se nije ni nacionalno ni geografski svrstavao, bila inspiracija?

Mirko Kovač je kao pisac pripadao svima koji su ga čitali, a u svom najintimnijem smislu pripadao je Crnoj Gori. Tako tvrdi njegov bliski prijatelj sa Cetinja, književnik Mladen Lompar.

"U svom najintimnijem ljudskom smislu pripadao je Crnoj Gori i osjećao se Crnogorcem. Svaki kontakt sa Crnom Gorom mu je bio važan. Pokazivao je to i kada je bila premijera njegove predstave Knjaz Danilo u CNP i kada je primao 13-julsku i Njegoševu nagradu", kaže Lompar.

I književnik i publicista Rajko Cerović, govoreći o vezi Mirka Kovača sa Crnom Gorom, kaže da Kovač u njoj nije samo rođen, nije se samo školovao, završivši gimnaziju u Nikšiću, već je u Crnoj Gori crpio trajnu stvaralačku baštinu.

"Njegova bliskost Crnoj Gori je bila tolika da ja mislim da poslije Lalića nijedna Njegoševa nagrada nije tako ubjedljiva kao nagrada Njegoševa koju je dobio Mirko Kovač. On je jednostavno duhovni pripadnik Crne Gore, jedan od njenih moralnih stožera", smatra Cerović.

Oštrica ka nacionalizmu

S obzirom na to da je književnik Kovač zbog svog britkog pera bio proganjan na prostoru bivše Jugoslavije, još od ranih 60-ih pa sve da 90-ih godina, oštro ukazujući na razmjere i opasnosti od nacionalizama, naše sagovornike smo pitali koliko je oštrica njegove kritike bila usmjerena i na ono što je politička i društvena stvarnost Crne Gore?
Mirko Kovač
Mirko Kovač

"Nema spora da je bila uperena prema nekim centrima nacionalizama, dogmatizama i mitologizama koji su proizveli čitavu jugoslovensku tragediju i to su svakako bili Beograd i Zagreb i Mirko im nije ostajao dužan", kaže Rajko Cerović.

Na isto pitanje odgovara Mladen Lompar:

"Ja bih rekao da je tada nekako najbolećiviji bio prema Crnoj Gori. Njemu se nije dopadalo što je Crna Gora jedno vrijeme da kažem podržavala srpski nacionalizam. Međutim i tada on je osjećao da je sve to u stvari stvar politike i da su Crnogorci u suštini jedan potpuno samosvojan i samosvjestan narod".

Mirko Kovač je bio dobitnik prve Njegoševe nagrade u nezavisnoj Crnoj Gori. Potom mu je uručeno najznačajnije državno priznanje 13-julska nagrada, a 2012. bio je laureat budvanskog književnog priznanja koje nosi ime Stefana Mitrova Ljubiše. Bio je saradnik Crnogorskog književnog lista i član Savjeta za standardizovanje crnogorskog jezika. Nakon svega, šta je ono što kao književni legat Mirko Kovač ostavlja Crnoj Gori?

"To je prije svega taj moralni legat. Pisac može da bude bolji ili nešto slabiji, ali ako je u njegovo djelo ugrađen taj moralni svjetonazor onda je to za Crnu Goru dragocjena baština," kaže Rajko Cerović.
XS
SM
MD
LG