Dostupni linkovi

Saslušan direktor policije o slučaju Mugoša


Veselin Veljović, Fotografije: Savo Prelević
Veselin Veljović, Fotografije: Savo Prelević
Postupanje policije u slučaju Mugoša bila je tema konsultativnog saslušanja direktora policije pred članovima Parlamentarnog odbora za bezbjednost.

Veselin Veljović je povodom postupanja policije prilikom napada podgoričkog gradonačelnika i njegovog sina na uradnika i fotoreportera "Vijesti" Mihaila Jovovića i Borisa Pejovića, iznio niz optužbi na račun članova odbora iz opozicije i nove optužbe protiv pretučenog novinara.

Veljović je pokušao da opravda služebnike policije koji nijesu našli pištolj kojim je prijećeno novinarima.

Odgovarajući na pitanja opozicionih predstavnika, ali i na pitanja koja je javnost upućivala u posljednja dva mjeseca vezano za postupanje policije prilikom uviđaja i dalje procedure u slučaju fizičkog napada gradonačelnika Miomira Mugoše i njegovog sina Miljana na urednika i fotoreportera "Vijesti" Mihaila Jovovića i Borisa Pejovića, direktor Uprave policije Veselin Veljović je, između ostalog, optužio Mihaila Jovovića da je pružio pasivan otpor prema policijskim službenicima na licu mjesta i da ih je, kako je rekao, neovlašćeno snimao diktafonom.

Veljović je takođe konstatovao da se radi o događaju kakvih ima na desetine dnevno:

"Niko od aktera događaja nije imao primjedbi na postupanje policije što je veoma značajno i niko nije imao primjedbi na zapisnik kada su davane izjave što je vrlo važno. Možemo pričati kasnije kada se udaljimo sa lica mjesta što god hoćemo, ali su došli pripadnici službe odgovorno da odrade svoj dio posla, taj odnos upadanja riječi - šta vi, vi ćete pustiti, ovi će uraditi ovo..., pa čakajte malo, to je ovlašćeno lice koje radi svoj dio posla. Ne možemo se tako ponašati. To ignorisanje i pasivan odnos koji je gospodin Jovović pružio na licu mjesta, to je neosnovano i protivzakonito snimanje pripadnika službe u vršenju svojih poslova što predstavlja naravno krivično djelo. To pitanje niko nije postavio, želim da ga postavim i ja kao dilemu i zvaničan stav koji definiše naš Zakonik o krivičnom postupku."

Opravdavajući policijske službenike koji nijesu pronašli pištolj kojim je prijećeno novinarima "Vijesti" direktor policije Veselin Veljović je rekao da su policajci dobili informaciju o pištolju tek kada je Miljan Mugoša otišao sa lica mjesta i da je razlog tome i činjenica da su novinari "Vijesti" ukazali na različite osobe kod kojih su vidjeli pištolj. Veljović je ocijenio nekorektnim zahtjev opozicionih poslanika da bude saslušan u vezi postupanja policijskih službenika u noći kada je došlo do sukoba gradonačelnika sa novinarima:

"Smatram da je inicijativa odbora u vezi sa postupanjem policije bila nepotrebna, neiskrena i ispolitizovana."

Optužbe na račun Veljovića

Članovi odbora opozicionih partija su na ove tvrdnje optužili Veljovića da pripada vrhu politizovanih policijskih funkcionera kojima nije na prvom mjestu interes građana već političkih autoriteta. Vasilije Lalošević iz Socijalističke narodne partije:
Predrag Bulatovic, Vasilije Lalošević i Veselin Veljović

"Jeste li vi ovdje da zastupate aktuelni režim, jeste li vi direktor jedne stranke, jeste li vi direktor policije jedne grupacije ljudi? Vi ste ovdje gost na poziv Odbora za bezbjednost, gost poslanika u parlamentu Crne Gore i nemate nikakvog osnova da se tako arogantno i bahato ponašate. Uostalom, sve ono što se desilo te noći na ulici plod je ponašanaj ne običnih policajaca nego takvog ponašanja rukovodilaca policije koji se na takav način ponašaju".

Nebojša Medojević iz Pokreta za promjene je ukazao na ključno potezanje pištolja na novinare na šta su ukazali novinari, a na šta policija nije reagovala. Medojević je kritikovao Veljovića zato što je iskoristio prvobitne izjave novinara o tome u čijim je rukama bio pištolja kako bi opravdao ne otvaranje potrage za pištoljem:

"Ako je tačno da je prislanjan pištolj, da je repetiran, da je uperen prema nekome od učesnika u tom, kako vi zovete - incidentu, onda je to nasilničko ponašanje, krivično djelo za koje je zaprijećena kazna do pet godina. Zbog toga ste vi sa vašim saradnicima prikrili taj dokaz, izbacili ga iz čitavog krivičnog postupka da bi sjutra sudija mogao da okvalifikuje lakše krivično djelo. Vi želite ovdje da prikažete da se radi o incidentu između dva građanina kakvih ima na desetine svaku noć u Podgorici. Nije tačno. Ovdje se radi o političkom i ustavnom problemu, ugrožavanje ustavne slobode, slobode izražavanja".

Medojević je upozorio na posljedice koje će uslijediti nakon ponašanja dijela policije. Član odbora iz Demokratske partije socijalista Obrad Stanišić je ponovio ranije ocjene da je slučaj napada na novinare ispolitizovan. Goran Danilović iz Nove srpske demokratije je oštro kritikovao Veljovića što je napad na novinare sveo na kafanske sukobe.
XS
SM
MD
LG