Dostupni linkovi

Pešić: Predizborni voz na Kosovu


Naslovnice beogradskih dnevnih novina, 16. januar 2017.
Naslovnice beogradskih dnevnih novina, 16. januar 2017.

Beogradska sociološkinja Vesna Pešić za “Zašto?” objašnjava zašto su vlasti u Srbiji poslale voz obojen u srpsku trobojku čime si izazvali novi sukob sa Prištinom, zašto pričaju o ubistvima Srba i prijete slanjem vojske na Kosovu, te zašto koriste sve agresivniju retoriku prema zemljama u regiji.

  • Ispraćaj

Očigledno je da je taj voz trebalo da bude nekakva provokacija za Albance.

Otkud taj okićeni voz, u tim bojama srpske zastave, pa onda te freske unutra, pa onda Kosovo je Srbija, pa Kosovo je Srbija na 17 jezika, otkud to?

I ispraćaj tog voza? (direktor kancelarije za Kosovo) Marko Đurić koji je seo u taj voz, sa Mišom Vacićem (nekadašnji lider desničarskog pokreta 1389), a onda su se iskrcali već u Topčideru, nisu ni išli dalje.

  • Glavna zvezda

Koliko ja razumem ceo taj događaj, mislim da se sve vrti oko velikog problema koje Srpska napredna stranka ima oko predsedničkog kandidata.

Oni nemaju kandidata, i kako sam ja mogla da vidim, i jedan i drugi, i (premijer Aleksandar) Vučić i (predsednik Tomislav) Nikolić, prvo Vučić a zatim Nikolić, su izlazili na televizije da viču da neće dozvoliti da niko ubija Srbe, a niko nije ni ubijao Srbe, pa su onda održali Savet za nacionalnu bezbednost, i onda je kao glavna zvezda ispao Nikolić, koji je izašao sa izjavom ako treba poslaćemo vojsku na Kosovo i nećemo dozvoliti da neko ubija Srbe, ponovio tu istu rečenicu, i rekao evo i ja idem, i on će da ide da se bije, kaže, a nije mi prvi put.

  • Višak

To je jedna najobičnija farsa koja je unapred bila dogovorena da se oni sada reklamiraju kao neke velike patriote i da onda prave cirkus nama ovde.

Mislim da je to prilično sramno i mislim da pokazuje da oni nemaju kandidata, da ih to muči. A opet sa druge strane slabašana opozicija izašla je sa dva veoma jaka kandidata.

Oni su se pokazali kao potpuno nepotrebni pošto (Saša) Janković i (Vuk) Jeremić zauzimaju levi i desni centar i pošto osećaju da su višak oni sada prave te vozove i pokušavaju da se nekako namaknu i nametnu za te izbore.

  • Vlast

Drugo, što mi je palo na pamet, je da oni možda imaju nekakvu ideju, takođe pred ove izbore, da zategnu još više pokvarene odnose u regionu.

Posvađali su se sa svima, i sa Makedonijom i sa Hrvatskom i sa Bosnom.

Znači, hoće da zategnu odnose i da na osnovu pretnje Srbiji, što je uvek radio i Milošević, na osnovu pretnje Srbiji da uđu u tu kampanju a možda će biti i parlamentarnih izbora.

  • Veliki zaštitnici

Oni se za to spremaju i to je jedino o čemu oni vode brigu – da ostanu na vlasti.

I da zatvore dijalog sa Prištinom, da se to oko ovih izbora ne dira, da se ne pominje nego da izgleda kao da je raskinuto.

Tako da se oni pripremaju pojačavanjem sukoba u regionu, sa novim svađama i skandalima, da bi ispali veliki branioci Srba i da bi tako sebe pripremili da izađu na te izbore kao nekakvi unapred dati pobednici jer šta ćemo da radimo bez tih naših velikih zaštitnika.

XS
SM
MD
LG