Dostupni linkovi

Zašto je komplikovano napraviti ventilator, mašinu koje pomaže disanje Covid-19 pacijenata?


Dijelovi mehaničkog medicinskog ventilatora
Dijelovi mehaničkog medicinskog ventilatora

U bolnicama nema dovoljno ventilatora za sve potencijalne pacijente zaražene novim koronavirusom, odnosno bolešću Covid-19, navodi BBC.

Prema izvještaju Imperial College u Londonu, procjenjuje se da će 30 posto hospitaliziranih možda trebati pomoć tih mehaničkih uređaja za disanje.

Jedini način da se ne zatrpaju odjeli intenzivne njege, navodi se jeste obavezna izolacija i reduciranje fizičkih kontakata za 75 posto.

Međutim, neke države su sporo reagirale pa je nedostatak ventilatora izražen u nekim dijelovima svijeta. Governer američke savezne države New York Andrew Cuomo tako je izjavio da im je potrebno 30.000 ventilatora. Istovremeno su skočile i njihove cijene s rastom potražnje.

Koliko su u pitanju složene mašine?

Na prvi pogled ti uređaji za umjetno disanje nisu previše složene mašine. U osnovi, to su malo sofisticiranije pumpe koje kontroliraju protok kisika iz pacijentovih pluća i daju im podršku ukoliko ne funkcioniraju dobro. Problem njihove proizvodnje je što moraju biti ekstremno pouzdani.

“Ukoliko ventilatori prestanu raditi, pacijent će vjerovatno umrijeti”, kazao je za BBC Mauricio Toro, kolumbijski inženjer koji se pridružio grupi Medellin koja radi na dizajnu tri različita ventilatora koji namjeravaju ponuditi besplatno.

Dvogodišnje testiranje mašina

Jedini način da se provjeri njihova pouzdanost je testiranje, a za to je potrebno vremena. Komercijalni proizvođači ih testiraju i do dvije godine.

U ovim uvjetima pandemije to je jako dug period jer su ventilatori, kao i respiratori potrebni sad, a ne kasnije. Naučnici kalkuliraju i da će za razvoj vakcine trebati do 18 mjeseci.

Britanska vlada, na primjer, namjerava nabaviti za svoj zdravstveni sistem dodatnih 1.200 ventilatora, a predviđa da će im trebati 30.000. Zbog toga su pozvali industrije koje se inače ne bave medicinskom opremom kao i univerzitete da pomognu.

Uključili su se i timovi Formule 1. Većina u dizajniranju i proizvodnji koristi dijelove koji su lako dostupni na tržištu, a neki rade i na sofisticiranijim ventilatorima, koristeći 3D pisače. Dodatni problem je što ti uređaji moraju biti sterilni i laki za čišćenje, navodi BBC.

XS
SM
MD
LG